Compania Turboenergy Power intenționează să conteste rezultatele licitației pentru repararea echipamentelor la întreprinderea de stat „Termoelectrica” din Chișinău. Reprezentanții consorțiului energetic româno-american au anunțat acest lucru, luni, într-o conferință de presă susţinută la agenția Infotag, menționând că a fost deja pregătit un recurs prealabil în instanță.

Avocatul Nicolae Angel a explicat că licitația organizată de partea moldovenească a fost una trucată și s-a desfășurat cu încălcări. În opinia sa, licitația „nu a întrunit principii de bază, precum tratamentul egal al tuturor participanților, nediscriminarea, concurența loială”.

Avocatul susține că Turboenergy Power n-a participat la concurs tocmai din cauza termenelor foarte scurte stabilite pentru lucrări, dar că era pregătită pentru un parteneriat în cazul în care acestea ar fi fost revizuite. În plus, licitația a fost câștigată de o firmă (compania rusă „Silovîe Mașinî”) aflată pe „lista neagră”, sub sancțiuni internaționale, iar eventuala cooperare cu aceasta contrazice obligațiile internaționale ale Republicii Moldova.

Angel nu este de acord cu ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, care a spus că „compania rusă a câștigat pentru că nu a existat o alternativă la propunerea ei”.

Am prezentat soluţii mai profitabile atât în ceea ce priveşte productivitatea, cât şi reducerea emisiilor. Ministrul a spus că o astfel de muncă ar costa sute de milioane, ceea ce este fundamental greșit. Aveam un preț competitiv comparabil (conform termenilor de referință, lucrarea a fost estimată la 13 milioane de euro - nota red.)”, a spus avocatul.

Reprezentantul Turboenergy Power, Elena Organ, este de părere că cerințele care se regăsesc în caietul de sarcini din licitația organizată de către autoritățile de la Chișinău au fost scrise special pentru „Silovîe Mașinî”.

Ca urmare a celor relatate în cadrul conferinței de presă, „Termoelectrica” a venit cu un comunicat prin care a anunțat că s-a autosesizat și a luat act cu privire la informațiile apărute referitoare la desfășurarea procedurilor de licitație în cadrul Contractului privind modernizarea generării la CET Sursa-1, parte a Proiectului Creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău, susținut de Banca Mondială. Responsabilii din cadrul întreprinderii au precizat că vor reveni ulterior cu informații sau cu o reacție la acest subiect.

De menționat că anterior în spațiul public a apărut informația precum că, compania rusă „Silovîe Mașinî”, parteneră companiei moldovenești „Horus”, care a câștigat licitația pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica, ar avea conexiuni cu Kremlinul, și s-ar afla sub sancțiuni europene, ale SUA și Canadei încă din 2019. Administratorul „Silovîe Mașinî” ar fi Alexei Mordașov, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Anterior, Andrei Spînu, argumentând lipsa unei alternative pentru „Silovîe Mașinî”, spunea că proiectul de reabilitare a blocurilor de la „Termoelectrica” este finanțat de Banca Mondială, o instituție internațională, fondată inclusiv de Statele Unite, țări ale Uniunii Europene.

Credeți că Banca Mondială ar fi alocat bani dacă situația ar fi putut fi rezolvată altfel?”, preciza el.

La fel, anunța Spînu, aplicarea unei alte tehnologii pentru reabilitarea blocurilor energetice ar fi fost una mult mai costisitoare.

Valoarea acestei tehnologii este de câteva sute de milioane – 300 milioane, 400 milioane, jumătate de miliard de dolari -, iar valoarea proiectului care este acum este de 13 milioane. Nu poate „Termoelectrica” să se îndatoreze cu câteva sute de milioane. Și decizia care a fost luată cu Banca Mondială cu câțiva ani în urmă a fost luată pentru reabilitare. Această reabilitare costă 13 milioane și poate funcționa 10 ani”, menționa vicepremierul.