Prețul maxim de comercializare al benzinei și motorinei este în continuă creștere. Agenția Națională pentru Reglemenatre în Energetică a anunțat prețurile plafon la benzină și motorină pentru 18 februarie. Potrivit datelor prezentate de ANRE, un litru de benzină se va costa cu 24,19 lei, cu 9 bani mai mult. Iar un litru de motorină va costa 20,02 lei, cu 8 bani mai mult.

Agenția precizează într-un comunicat de presă că nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea tot mai accentuată a cotațiilor țițeiului la bursele internaționale.

„Pe fondul discuțiilor privind iminența unor acțiuni militare în Ucraina, prețul petrolului Brent este în continuă ascensiune, ajungând în cadrul sesiunii de azi la peste 96 $/baril, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani și jumătate. Cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 $/tona pentru benzină și 820 $/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 $/tona la benzină și 220 $/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021”, menționează ANRE.

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. Acestea sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și exclude posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.