Filmul „Nanu Tudor”, regizat de Olga Lucovnicova, regizoare originară din R. Moldova, stabilită în Belgia, a fost votat drept cel mai bun scurtmetraj european, la cea de-a 34-a ediţie a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc sâmbătă seară la Berlin.

Gala a avut loc fără public, în format hibrid, şi a fost găzduită de actriţa şi scriitoarea Annabelle Mandeng. Câştigătorii au fost aleşi prin vot online de cei 4.200 de membri ai Academiei.

Producția Olgăi Lucovnicova este bazată pe amintiri din copilăria regizoarei. Un documentar în care regizoarea, victimă în același timp, își confruntă trecutul și trauma produsă de unchiul său în copilărie - abuzurile sexuale ale unchiului Tudor asupra Olgăi, începute la vârsta de 9 ani. Anterior ea spunea că a scris scenariul în trei luni.

La începutul anului 2021, tânăra regizoare Olga Lucovnicova a fost premiată cu 40 de mii de euro de către Fondul Audiovizualului Flamand pentru producția „Nanu Tudor”, scurmetrajul fiind cel mai bun film documentar realizat pentru diploma de master. 

Totodată, scurtmetrajul „Nanu Tudor” a câștigat Ursul de Aur la a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. 

După ce a luat Ursul de Aur, scurtmetrajul Olgăi Lucovnicova „Nanu Tudor” a câștigat noi premii.

Acestea sunt doar câteva din succesele filmului:

  • Premiul Publicului la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraje Nijmegen (Olanda);
  • Premiul Deframed la cea de-a 37-a ediție a Festivalului Kurzfilm din Hamburg (Germania);
  • Premiul Golden Chair pentru cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de-a 44-a ediție a Festivalului Norvegian de scurtmetraj, Grimstad;
  • Premiul Mare la competiția regională a Festivalului Internațional de Film Documentar – ZagrebDox (a 17-a ediție), Croația;
  • Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ismailia, cel mai bine cotat festival de film documentar și scurtmetraje din lumea arabă.

Marele câştigător al celei de-a 34-a ediţii a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), este producția românească „Quo vadis, Aida?”, care prezintă viaţa unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia.