Cunoscutul regizor și cineast moldovean Viorel Mardare ar fi împlinit astăzi, 7 octombrie, vârsta de 40 de ani. Regizorul a devenit cunoscut în Republica Moldova, dar și în străinătate, datorită numeroaselor filmulețe de promovare a imaginii Republicii Moldova, mai ales pentru filmulețul „Go on. Fruits from Moldova”, dar și pentru creația originală în arta filmului publicistic, fiind, de asemenea și autorul mai multor pamflete, editoriale și cronici de presă în care ridiculiza societatea moldovenească și valorile false promovate. Viorel Mardare s-a remarcat ca un tânăr cineast activând în echipele lui Igor Cobileanski și Sergiu Prodan.

Viorel Mardare a absolvit, în 2004, Facultatea de Jurnalism și Știinte ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior și-a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializare Regie Film, absolvind în anul 2008.

Din 31 decembrie 2011 până în 2013, a prezentat emisiunea „Ministerul Adevărului” la Jurnal TV, în colaborare cu Nata Albot, Andrei Bolocan, Sîrghi Cobzaru și Oleg Brega.

În ziua de 9 martie 2019 a încetat din viață, fiind răpus de cancer. Boala lui Viorel Mardare a mobilizat sute de oameni din Moldova, dar și depeste hotarele ei și în timp record a fost adunată o sumă impunătoare de bani pentru primul curs de chimioterapie. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău la data de 11 martie 2019.

Astăzi, în ziua când regizorul ar fi împlinit 40 de ani, Vinăria Purcari i-a adus un omagiu, lansând o ediție limitată de vin Freedom Blend care poartă numele VIOREL. Vinul VIOREL NU va fi comercializat, ci doar distribuit prietenilor, rudelor, colegilor de breaslă și celor care l-au susținut pe Viorel Mardare în lupta sa cu maladia care i-a curmat viața.     

Pe eticheta sticlei de vin-omagiu VIOREL se regăsește o imagine publicată de Viorel Mardare pe Facebook, ce a ajuns să fie cunoscută drept „inima lui Viorel”, alături de una dintre reflecțiile sale scrise după ampla campanie de caritate lansată în vederea colectării banilor necesari pentru tratamentul anticancer: „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur”, precum și semnătura regretatului regizor. Pe contraetichetă poate fi citit următorul mesaj: 

Suntem trecători și suntem eterni.
Aici și acolo, acolo și aici.
Pretutindeni e loc pentru bunătate, visare și înviere…
Viorel Mardare ne îndeamnă să luptăm pentru viață.
Să iubim viața, să fim liberi, recunoscători.
Aici și acolo. Acolo și aici. 

Victor Bostan, directorul general al Vinăriei Purcari, a declarat că s-a implicat personal în acest proiect de suflet, dat fiind faptul că l-a cunoscut pe Viorel Mardare ca pe un Om al creației, ca pe un Om care a iubit și a dăruit binele. „Dorim ca prin acest gest să cinstim și să omagiem talentele sclipitoare ale Moldovei noastre”, a adăugat Victor Bostan. 

Sora neuitatului cineast, Angela Mardare, a ținut să transmită următorul mesaj: „Când am văzut sticla „inimoasă” de VIOREL, primul gând a fost că: „Uite, Viorel, ai și tu propriul vin!”.  La vinuri mă pricep fix ca la parfumuri, adică numai am auzit că există note de mijloc, note de vârf și încă nu mai știu de care note. Vinul ce-ți poartă numele are o notă de bază – NOTA DE INIMĂ.  Făcut din inimă, livrat de la inimă la inimi, cu drag pentru tine și pentru moștenirea pe care ne-ai lăsat-o.   Te iubesc. Te iubim.” 

Sticla omagială este însoțită de o carte poștală cu următorul mesaj: 

Dragă Viorel, 

Te-ai născut toamna, anotimpul împlinirii. În acest 7 octombrie ți-ai fi plimbat adidașii tăi colorați prin frunzele ruginite de pe dealurile moldave, atât de dragi inimii tale... Atât de dragi inimilor noastre...  
Ai fi oprit la vreo casă cu obloane sinilii, ai fi încurajat stăpânul să păstreze olanele făcute încă de nemți, ai fi lăudat tulburelul gospodarului și ai fi promis că vii la filmări când se așază drojdia. Uite că vinul s-a limpezit. Gustul lui ușor amărui este atenuat de dragostea celor care te iubesc, Maestre!  
Ne-ai însuflețit cu creații originale, izvorâte din adâncurile sufletului tău. Infiltrate adânc în sufletele noastre...  
Campionii nu sunt uitați niciodată! 
Primește, împreună cu prietenii tăi și ai noștri, omagiul și profunda recunoștință pentru modul sublim în care ai cinstit oamenii gliei, în care ai scos din adâncuri sarea acestui pământ.  
Campionii își dăinuie veșnicia." 

Începând de astăzi va fi prezentat în reluare spotul „We are the Champions”, care a fost realizat de Viorel Mardare pentru Vinăria Purcari. Acesta va putea fi urmărit pe rețelele de socializare și la câteva posturi de televiziune din Republica Moldova.  

Cu acest prilej, Vinăria Purcari lansează o bursă de merit în memoria lui Viorel Mardare, bursă care va fi oferită lunar unui actual student talentat al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care urmează să devină regizor.