Uniunea Scriitorilor din Moldova are un nou președinte. Este vorba despre poetul Teo Chiriac, ales vineri în cadrul Adunării Generale, transmite IPN cu referire la pagina de Facebook a Uniunii Scriitorilor.

Teo Chiriac s-a născut la 29 mai 1956, în satul Coşerniţa, raionul Floreşti. A făcut Facultatea de Filologie, secţia Jurnalism la Universitatea de Stat din Chişinău. Este autorul mai multor cărți de poezie, dintre care: „Lucrare de control”, „Salonul 33”, „Critica irațiunii pure”, „Monstrul sacru (Scările lui Teo)”, „Cer lângă cer”, „Sufletul meu de până la Big Bang”, „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”.

Este multiplu premiant cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cărțile sale de poezii. În 1996 a luat Premiul pentru literatură Familia Esinencu, în 2010 – Premiul Lira al Salonului Internațional de Carte de la Chișinău, în 2017 a luat Premiul Național pentru Literatură, iar în 2020 – Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii pentru volumul „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Candidatura lui Teo Chiriac a fost singura înscrisă în concurs.

Acesta vine să-l înlocuiască șa șefia Uniunii Scriitorilor pe Arcadie Suceveanu, care a condus instituția timp de două mandate, în perioada 2010-2021.