Trei documentare de lung metraj pe subiecte sociale și privind drepturile omului au fost prezentate la Chișinău, în zilele de 6, 7 și 8 septembrie. Este vorba despre filmele – „Vocea Lilianei”, „Medicii” și „Eva Noastră”, elaborate în 2020 de către trei cineaști debutanți. Difuzarea acestora a fost posibilă cu susținerea Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, în parteneriat cu Telefilm-Chișinău, transmite IPN.

Giulia Re, șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a declarat că a fost susținută munca a trei regizori care au realizat câte un film documentar despre drepturile omului, problemele societății și ale țării, în general. În opinia sa, toate cele trei filme ating sufletele spectatorilor din diferite motive, fapt remarcat în cadrul discuțiilor după proiecții.

„Scopul nostru a fost să promovăm documentarele calitative din Republica Moldova, în parteneriat cu Telefilm-Chișinău, pentru a sensibiliza populația, cu speranța că oamenii își vor schimba mentalitatea, astfel ca percepțiile și stereotipurile care există în societate să dispară cu timpul”, a declarat Giulia Re.

Pe 6 septembrie a fost prezentat documentarul „Vocea Lilianei”, un film despre o femeie care vede lumea de jos în sus. Ea suferă de nanism și pe tot parcursul vieții a fost ținta curiozității celor din jur. Depășind mule obstacole, Liliana a devenit un membru activ al societății, coordonând mai multe proiecte de succes, printre care grupul artistic cu apreciere și peste hotare, „Vocea Tăcerii”. Liliana Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media în Parlament, consideră că tinerele talente din țară merită să fie sprijinite. Ea a remarcat că a emoționat-o povestea Lilianei și crede că toți au ce învăța de la ea, fiind o inspirație și un exemplu pentru noi toți.

În seara de 7 septembrie, invitații au avut ocazia să vizioneze documentarul „Medicii”. Urmărind activitatea unui echipaj de ambulanță în perioada ianuarie-februarie 2020, filmul explorează efectele pandemiei COVID-19 asupra sistemului medical din Republica Moldova.

Iar în seara de 8 septembrie, șirul de premiere a continuat cu documentarul „Eva noastră”, recent prezentat la festivalul european TIFF. Filmul relatează istoria lui Marin și Maria Andronache, ambii cu câte o dizabilitate locomotorie și a fetiței lor de un an, Evelina, care s-a născut perfect sănătoasă. Viața la sat nu este ușoară pentru tânăra familie, însă, aceștia sunt determinați să îi ofere un viitor cât mai bun Evelinei.

Pe parcursul anului 2020, Proiectul Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova” a susținut Telefilm-Chișinău și trei cineaști debutanți la realizarea documentarelor de lung metraj, care abordează un mai multe subiecte sociale relevante pentru Republica Moldova.