Ministerul Culturii propune modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost discutat în cadrul unei ședințe prezidate de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la care au participat reprezentanți ai societății civile, specialiști din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul protejării patrimoniului, precum și experți din domeniul patrimoniului arhitectural-istoric.

În cadrul ședinței au fost prezentate propunerile ministerului de resort pentru modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Documentul urmează a fi aprobat de Guvern pentru a intra în vigoare.

Printre propunerile înaintate de Ministerul Culturii se numără stabilirea unei noi componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice și a criteriilor specifice de desemnare a membrilor consiliului, dar și alte aspecte ce țin de activitatea acestei structuri.

Sergiu Prodan a menționat că Ministerul Culturii va lua în calcul toate propunerile pentru îmbunătățirea cadrului legal de organizare și funcționare a CNMI și pentru excluderea impedimentelor care reduc eficiența activității acestuia în protejarea monumentelor istorice naționale.

„Sarcina noastră, a ministerului, este de a prioritiza păstrarea monumentelor de arhitectură care încă mai pot fi salvate și stoparea fărădelegilor care s-au permis până acum”, a menționat ministrul Prodan.

Amintim că, la începutul acestui an Consiliul Național al Monumentelor Istorice a fost în centrul unui scandal.

Totul a început de la 13 ianuarie 2021, când ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a semnat un ordin prin care a fost modificată componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice în baza Hotărârii de Guvern din 22 decembrie 2020. A doua zi, pe 14 ianuarie, deputata PAS Veronica Roșca a înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu solicitarea de a acționa în vederea anulării Ordinului MECC nr.18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Potrivit ei „ordinul a fost emis cu încălcarea flagrantă a legii”.

La 28 ianuarie 2021, Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, a fost ales vicepreședinte al Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

A doua zi, pe 29 ianuarie, Consiliul s-a întrunit în noua componență și a aprobat construcția unui ansamblu multifuncțional cu parcări subterane lângă Circul din capitală, însă subiectul a provocat critici în spațiul public, deoarece ar afecta vizibilitatea, dar și fundația bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena. În acest sens, asociația „Save Chișinău” a depus o cerere prealabilă privind anularea ordinului prin care a fost numită noua componență a CNMI.

Ulterior, pe 30 ianuarie, Ion Ceban și-a eliberat din funcție consilierul în domeniul arhitecturii și urbanism, Iurie Povar, urmare a hotărârii Consiliului Național al Monumentelor Istorice, al cărui membru este Povar, prin care s-a permis construcția unui complex de clădiri în zona Circului.

A urmat, pe 1 februarie, solicitarea deputaților PAS, Virgiliu Pâslariuc și Lilian Carp, prin care au cerut suspendarea sau anularea deciziei Consiliului Național al Monumentelor Istorice, prin care s-a aprobat construcția unui complex de clădiri lângă Circ.

Recent, pe 25 iulie, asociația „Save Chișinău” a cerut, din nou, revocarea componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice. În acest sens, asociația a inițiat și o petiție, menționând că actuala componență a consiliului avizează proiecte care încalcă grav legea și dreptul cetățenilor la patrimoniu cultural.