„Maestre, este o onoare și o bucurie să fim alături de Dumneavoastră în această zi de sărbătoare. Vă mulțumim pentru caracter, pentru verticalitate și muncă, și vă dorim să rămâneți, în continuare, un model și o sursă de inspirație pentru noi toți. La mulți ani!”, cu acest mesaj a venit președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a 90-a aniversare a scriitorului Vladimir Beșleagă.

Totodată, președintele a ținut să sublnieze că scriitorul este una dintre cele mai prezente și mai vocale personalități ale momentului din țara noastră. Este omul, creatorul și cetățeanul complex, care s-a afirmat ca scriitor, eseist, publicist, traducător, dar și ca spirit civic și autoritate morală pentru mai multe generații.

Destinul acestei figuri de vârf a vieții culturale din Republica Moldova nu a fost ușor. Născut în stânga Nistrului, în 1931, a cunoscut ororile războiului, reflectate ulterior în romanul „Zbor frânt”, considerat unul de referință și până astăzi. Apoi, fiind un opozant al regimului sovietic, a avut de suferit de pe urma poziției sale. A fost ostracizat și marginalizat, i s-a îngrădit posibilitatea de a fi publicat sau de a avea dreptul la propria semnătură. Așa a apărut „Viața și moartea nefericitului Filimon”, pe care criticii literari l-au declarat drept singurul roman de sertar al rezistenței prin cultură din acest spațiu geografic și care a văzut lumina tiparului abia în anii 1990.

S-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru renaștere națională, în 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament independent al țării, iar în 1991 fost desemnat Scriitor al Poporului. În 2010 a fost numit membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, fiind printre puținii intelectuali basarabeni care și-a asumat trecutul și a pledat pentru o etică a memoriei. Astfel, în 2003, a decis să returneze „Ordinul Republicii”, pe care îl primise în 1996, în semn de protest pentru decorarea cu această distincție a fostului lider comunist Ivan Bodiul.