28 iunie 1940 este o zi neagră în istoria poporului român - Basarabia şi nordul Bucovinei au fost rupte de Patria mamă şi cedate, în urma unui ultimatum, Uniunii Sovietice. Trei milioane de români s-au trezit atunci pe teritoriu străin. Evenimentele tragice au fost o consecinţă a Pactului Ribbentrop-Molotov, iar efectele acelui act nu au fost lichidate nici astăzi, după 81 de ani.

Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa,  teritorii ale statului român la acea vreme. 

În acelaşi an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără judeţele Ismail, Chilia şi Cetatea Albă din sud şi judeţele Hotin, Cernăuţi şi Storojneţ din nord, este înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Către sfârşitul anilor ’30 ai secolului trecut, situaţia pe continentul european s-a agravat din cauza apropierii celor două regimuri totalitare – nazist şi bolşevic, regimuri doritoare de noi cuceriri teritoriale. În acest context, România intră în vizorul Kremlinului, fapt consemnat în Protocolul adiţional secret, ataşat Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. După declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial şi înfrângerea militară a Franţei în iunie 1940, sovieticii au formulat pretenţii faţă de România. 

În urma unor consultări speciale cu puterea Germaniei naziste, URSS a remis României nota ultimativă din 26 iunie 1940, plină de falsuri, cinism, dorinţa de a umili un stat pe care îl ştia mai vulnerabil din punct de vedere militar.

Odată cu ocupaţia sovietică au început şi represiunile împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.