De Ziua Universală a Iei, sărbătorită anual pe 24 iunie, echipele mai multor misiuni diplomatice au decis să poarte ii și cămăși tradiționale.

Ambasada R. Moldova în Ucraina

„Echipa Ambasadei Republicii Moldova la Kyiv contribuie la promovarea culturii naționale peste hotarele țării noastre, inclusiv a unuia din cele mai reprezentative elemente ale sale, cămașa tradițională/cămașa cu alțiță/ia”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei R. Moldova în Ucraina. 
 
Ambasada R.Moldova în Bulgaria

„Ziua Universală a Iei este sărbătorită și anul acesta în Republica Bulgaria. Echipa ambasadei Republicii Moldova la Sofia contribuie la promovarea culturii naționale peste hotarele țării noastre, inclusiv a unuia din cele mai reprezentative elemente ale sale, cămașa tradițională/cămașa cu alțiță/ia”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei R. Moldova în Bulgaria.
 
Ambasada R.Moldova în Japonia
 
„Echipa ambasadei Republicii Moldova la Tokio contribuie la promovarea culturii naționale peste hotarele țării noastre, inclusiv a unuia din cele mai reprezentative elemente ale sale, cămașa tradițională/cămașa cu alțiță/ia. Ziua Universală a Iei este sărbătorită și anul acesta în Japonia”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Japonia.

Ambasada R.Moldova în Federația Rusă

„Devenită deja o tradiție frumoasă, ca și anii precedenți la 24 iunie Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, marchează Ziua Universală a Iei!”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă.

Ambasada R. Moldova în Grecia
 
Ambasada R. Moldova în Spania
 
„Astăzi 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, considerată cea mai importantă piesă a costumului popular, cămașă tradițională de sărbătoare, decorată cu diverse motive geometrice sau inspirate de natură a cărei tehnică de confecționare s-a transmis din generație în generație mii de ani. Echipa ambasadei Republicii Moldova la Madrid îndeamnă la promovarea culturii naționale, păstrând această tradiție valoroasă și incontestabilă a patrimoniului nostru”, se arată  se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Spania.
 
Ambasada R.Moldova în Azerbaijan
 
„Ia, piesă vestimentară strămoșească, simbol al identității naționale ne reprezintă și în Republica Azerbaidjan.
Astăzi tot colectivul Ambasadei #poartăIEcumîndrie”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Azerbaijan.
 
Ambasada R. Moldova în Cehia
 
„Ziua Universală a Iei este sărbătorită și anul acesta în Republica Cehă. Echipa Ambasadei Republicii Moldova la Praga se alătură cu drag campaniei de promovare a culturii naționale peste hotarele țării noastre, inclusiv a unuia din cele mai reprezentative elemente ale sale, cămașa tradițională/cămașa cu altiță”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Cehia.
 
Ambasada R. Moldova în Italia
 
„Astăzi, 24 iunie se sărbătorește Ziua universală a iei, iar în ultima zi de duminică a acestei luni la 27 iunie vom marca Ziua portului popular. Purtând piesele de vestimentație ale portului nostru popular precum ia și cămașa tradițională, perpetuăm astfel tradițiile și obiceiurile noastre. Iile au fost purtate de actrițe internaționale celebre, fiind de asemenea produse de casele de modă cu renume precum Chanel, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, etc.”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Italia. 
 
Ambasada R.Moldova în Quatar
 
„Astăzi sărbătorim Ziua Universală a Iei! Echipa ambasadei Republicii Moldova la Doha contribuie la promovarea culturii naționale peste hotarele țării noastre, inclusiv a unuia din cele mai reprezentative elemente ale sale - cămașa tradițională sau ia”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Quatar.
 
Ambasada R.Moldova în Turcia
 
„Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia, cu mare drag, se alătură campaniei naționale de celebrare online și offline a Zilei Universale a Iei (care este sărbătorită astăzi, 24.06.2021) și a Zilei Portului Popular (care urmează a fi celebrată pe data de 27.06.2021). Promovăm la Ankara portul popular și valorile naționale, purtând cămașa și ie cu mândrie!”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Turcia.
 
Ambasata R.Moldova în Marea Britanie
 
 
Ambasada R.Moldova în Polonia
 
„Astăzi, 24 iunie 2021, de Ziua Universală a Iei, facem o plecăciune în fața creatorilor anonimi, care au transmis din generație în generație, până la noi, această comoară în lada de zestre a neamului nostru. Femeile noastre în Ii unice vor fi întotdeauna frumoase, fermecătoare și falnice! Pentru celebrarea Zilei Universale a Iei, la Vilnius purtăm cămașa și ie cu mândrie”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Polonia.
 
Ambasada R.Moldova în Lituania
 
„Invităm toți conaționalii noștri din Lituania, dar și de pretutindeni, să distribuie fotografii sau materiale video în care punem în valoare ia și cămașa tradițională”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Ambasadei R. Moldova în Lituania.
 
Totodată, echipa Ambasadei R. Moldova în Irlanda, împreună cu diaspora de acolo, au plasat un video de promovare a iei, iar Ambasada R. Moldova în România ne invită astăzi, la ora 14:00, la vernisajul expoziției „Arta cămășii cu altiță”, organizată în colaborare cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Republica Moldova.