Un Festival al Chitarelor va avea loc în memoria și cinstea îndrăgitului interpret Iurie Sadovnic. Despre aceasta anunță Președintele Raionului Orhei Dinu Țurcanu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Țurcanu spune că Sadovnic a venit la el pentru a-i cere sprijinul în organizarea Festivalului. Pregătirile pentru evenimentul cultural erau deja începute, însă, când totul a început a prinde contur, a venit și vestea despre decesul maestrului. 
„Nu venise pentru a-și soluționa probleme personale. A venit să ne ceară ajutorul pentru a organiza un eveniment cultural, un Festival al Chitarelor, pe malul Nistrului. Un eveniment frumos și de suflet, pentru oamenii care înțeleg valoarea muzicii adevărate, cea care izvorăște din esența noastră, care se contopește cu natura și istoria noastră milenară. Un festival pentru prietenii lui, cunoscuți și necunoscuți… Am început pregătirile, cu multe seri petrecute pe malul Nistrului. Așa am avut ocazia să-l cunosc îndeaproape, să aflu detalii din viața lui, să glumim, să povestim. Așa l-am descoperit pe omul Sadovnic, că pe artistul Sadovnic îl știam de mic copil... Aș vrea să cred că am devenit prieteni, oameni apropiați.
Și iată, când totul prindea contur, când am ajuns pe ultima sută de metri, prietenul meu, Iurie Sadovnic Orheianul, a decis ca acest festival, pe care și l-a dorit atât de mult, să fie organizat fără el… O veste amară, care ne-a dezarmat…, dar care nu ne va face să renunțăm. Festivalul Chitarelor va avea loc. Pe malul Nistrului, așa cum și-a dorit el. Va fi un eveniment frumos, ca sufletul marelui nostru artist. În numele lui, în memoria lui, în cinstea lui. Și în semn de profundă recunoștință pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o”, a scris Țurcanu pe pagina sa de Facebook. 

În același timp, Consiliul Raional Orhei anunță că o stradă din satul Susleni va fi denumită, în timpul apropiat, în numele Emeritului Artist al Poporului Iurie Sadovnic. O decizie în acest sens va fi luată de către Consiliul Local Susleni, la propunerea Președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și a doamnei Primar de Susleni, Svetlana Sochirca. De asemenea, în scurt timp, Consiliul Raional Orhei urmează să anunțe un concurs pentru crearea bustului distinsului artist, care va fi instalat în satul Susleni.

Îndrăgitul interpret Iurie Sadovnic a fost condus astăzi, 9 iunie 2021, pe ultimul drum, cu onoruri militare. În întreaga țară drapelele au fost coborâte în bernă și s-au ținut minute de reculegere în memoria maestrului.

Detalii: FOTO, VIDEO // Ultimele aplauze pentru Iurie Sadovnic. Maestrul, condus pe ultimul drum cu onoruri militare