Zi de doliu național în toată R. Moldova, în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale, Iurie Sadovnic. Astăzi, 9 iunie 2021, vor avea loc funeraliile interpretului. În întreaga țară drapelele de stat sunt coborâte în bernă.

Până la ora 10:00 oamenii își pot lua rămas bun de la interpret la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. La ora 11:30 Cortegiul Funerar va porni de la Biserică spre Cimitirul Central din Chișinău (Armenesc). La ora 12.00 se va cinsti memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. 

Astăzi, autoritățile publice, întreprinderile și organizațiile vor renunța la desfășurarea acțiunilor distractive în masă. 

Amintim că, la 7 iunie 2021 s-a stins din viață Iurie Sadovnic - îndrăgit interpret de muzică ușoară și folk, compozitor și cantautor de succes. A plecat, lăsându-ne ca moștenire ceea ce a avut mai drag și mai de preț - muzica și cântecu-i „fără moarte”.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni”, „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor” (1973-1976), „Contemporanul” (1977-1981) şi „Bucuria” (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formaţiei care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996).

De-a lungul carierei artistice, a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu odată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.

„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ”... Sunt doar câteva dintre şlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniştea patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul său volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă.

Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu Medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015).

BREAKING NEWS // Interpretul Iurie Sadovnic, găsit împușcat în casă

EXCLUSIV (FOTO) Biletul de adio lăsat de Iurie Sadovnic: „Nu vreau să fiu nimănui povară”