Guvernul R.Moldova, în persoana prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, exprimă condoleanțe familiei, celor apropiați și celor care l-au cunoscut pe Iurie Sadovnic. Premierul a semnat un necrolog pentru mult îndrăgitul artist.

„O durere profundă ne-a adus vestea trecerii la cele veșnice a mult îndrăgitului interpret, muzician, folchist și cantautor, Iurie Sadovnic.

Cultura noastră națională a rămas mai săracă fără regretatul OM de legendă al muzicii naționale, care și-a dedicat întreaga viață muzicii și revigorării spiritului național, promovând prin creația sa valorile general-umane, demnitatea, dragostea de mamă, dragostea de codru și, desigur, haiducia – toate cântate în stilul său inconfundabil de folk și muzică ușoară.

Era dedicat publicului la turații maxime, era un artist adevărat – un creator de versuri directe, potrivite firii lui și atitudinii lui față de neam și adevăr. L-a cântat pe Eminescu, Alecsandri, Vieru, Matcovschi și Blaga, a cântat balade, și-a plâns emoțiile de dragoste față de neam și țară – aceasta fiindu-i menirea, precum afirma însuși Iurie Sadovnic.

În aceste momente de adâncă tristețe, exprim sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor, admiratorilor interpretului  și ne alăturăm cu sentimente de profundă prețuire pentru memoria Omului și Maestrului Iurie Sadovnic, haiducul prin cântec al neamului nostru.

Iurie Sadovnic - om frumos cu față senină, pletele în vânt, cu chitara în mână și vocea inconfundabilă și curajoasă – astfel ne rămâi viu în memoria noastră! Dumnezeu să te odihnească în pace!”, se arată într-un necrolog semnat de premierul inerimar Aureliu Ciocoi. 

Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale.

Amintim că trupul neînsuflețit al interpretului Iurie Sadovnic, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit luni, 7 iunie, în apartamentul său de pe strada Cuza Vodă, din sectorul Botanica, de către soția sa care a și alertat poliția. Interpretul s-a împușcat în cap.

VEZI ȘI: BREAKING NEWS // Interpretul Iurie Sadovnic, găsit împușcat în casă

Înainte de a se împușca interpretul a lăsat un bilețel de adio în care scrie că a obosit de boli și nu vrea să fie pentru nimeni o povară.

Detalii: EXCLUSIV (FOTO) Biletul de adio lăsat de Iurie Sadovnic: „Nu vreau să fiu nimănui povară”