La mănăstirea Căpriana a fost astăzi inaugurat Muzeul „Sf. Ierarh Gavriil”. Este primul muzeu de acest fel în R.Moldova, realizat cu suportul unui grant din partea Uniunii Europene, printr-un parteneriat de succes dintre Mănăstirea Căpriana și Complexul muzeal național “Moldova” de la Iași, România.

Fostul ministru al Culturii, deputata Monica Babuc a participat la evenimentul de inaugurare și spune că în 2016, perioada în care a deținut mandatul de Ministru al Culturii, a autorizat săpăturile arheologice în cripta în care a fost înhumat Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, canonizat în același an de către Sinodul Bisericii ortodoxe din Republica Moldova.
„Vestigiile arheologice ale criptei au fost extrase din cripta și transferate printr-un acord la Complexul muzeal Național „Moldova” din Iași, unde prin trudă unor excepționali specialiști restauratori Mariana Gugeanu, Doina Anastasoaiei, Mariana Geba și alții au fost readuse la viață. Astăzi acestea au completat expoziția noului muzeu deschis în prezența Ambasadorului Uniunii Europene, ES Peter Michalko, Ambasadorului României, ES Daniel Ioniță, a înaltelor fete bisericești și a delegației ieșene conduse de dna Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului național muzeal “Moldova” de la Iași precum și a unei largi prezente a enoriașilor mănăstirii”, precizează Babuc, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 
Babuc afirmă că muzeul va mări atracția turistică a mănăstirii Căpriana și va contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei.
„Am spus la inaugurare că lucrarea la care au participat deopotrivă Ministerul Culturii de atunci, Mănăstirea Căpriana, restauratorii ieșeni s-a finalizat prin inauguarea unui extraordinar lăcăș al culturii care va mari atracția turistică a Mănăstirii Căpriana și va contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei noastre zbuciumate și complexe, la fel că și destinul pe care l-a avut bistriteanul Gavriil Bănulescu Bodoni, Mitropolitul Moldovei înhumat la 1821 la Căpriana. Am mulțumit de asemebea României și Uniunii Europene pentru tot suportul în conservarea și promovarea patrimoniului nostru cultural”, a adăugat Babuc. 
 
Foto: Facebook/Monica Babuc