Un bust al domnitorului Țării Românești Mihai Viteazul a fost instalat în satul Cobani, raionul Glodeni. Acest lucru a fost posibil datorită conjugării eforturilor Consiliului Raional Glodeni, Consiliului Local Cobani și Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”.

„Mihai Viteazu veghează din nou peste Moldova din deal de la Cobani. O realizare a Consiliului Raional Glodeni, Consiliul Local Cobani și Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, a scris președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari, pe pagina sa de Facebook. 
 
„Și după 421 de ani Mihai Viteazul s-a reîntors la Cobani, pe malul stâng al Prutului, acolo unde sătenii îți povestesc despre șederea oștilor pentru regrupare. Aici Mihai Viteazul a putut spune ostenilor săi că este domn și a toată Țară Moldovei. O lucrare realizată la propunerea președintelui raionului Glodeni, d-l Ion Cojocari, aprobată de comitetul director al AESPN în ședința din ianuarie 2021. O participare a SMV Ploiești, fundația Monumentum, Consiliul local Cobani”, a precizat într-o postare pe Facebook directorul executiv al Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, Mircea Cosma.
Potrivit lui Mircea Cosma soclul pentru bustul lui Mihai Viteazul a fost realizat din piatră de Cosăuți cu motive basarabene. Bustul a fost realizat de către sculptorul Terehov Iuri Ivan. Finanțarea bustului a fost realizată de către Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în valoare de 5300 euro, iar cheltuielile aferente soclului și amenajării aleii au fost suportate de către Consiliul Raional Glodeni și Consiliul Local Cobani.
 
Inaugurarea bustului va avea loc în data de 27 mai, ziua când Mihai Viteazul a devenit domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei, realizând prima unire politică a celor trei ţări române.

FOTO: Facebook/Mircea Cosma