În acest an Festivalul Internațional „Mărțișor” celebrează cinci ani de la lansare pe tărâmul american. Fondatorii acestui eveniment, Vasile Moroșanu – Artist al Poporului din RM și George Kulya – Președintele Dream Olympic Foundation din SUA, au pregătit cu această ocazie un program deosebit cu participarea artiștilor din Moldova.

Pe scenă vor evolua Vasile Moroșanu, Sergiu Ciuhrii, Ghenadie Moroșanu, Cebotari Dora, Andreea Bragă și alții. De asemenea, nu vor lipsi nici oameni de artă din diasporă. Este vorba de coreografii și Artiști ai Poporului, Gheorghe Arabadji și Vasile Munteanu, acordeonistul și Artistul Emerit, Nicolae Prisăcaru și alții. 

„Aflat la cea de-a cincea ediție, festivalul va demara începând cu 3 martie, în premieră, în Castelul di Amorossa și va continua pe parcursul lunii martie în mai multe orașe din SUA”, a declarat Vasile Moroșanu.

Proprietarul castelului unde va avea loc ediția din acest an a Festivalului rămas plăcut surprins de organizarea acestuia și a spus că este cel mai minunat festival etnic.

„Când am fost invitat la eveniment, mă gândeam că o să fie plictisitor și că o să plec după jumătate de oră din sală. M-am înșelat însă, este cel mai minunat festival etnic la care am participat”, a menționat Dario Sattui, proprietarul castelului.

Organizatorii menționează că scopul festivalului este promovarea imaginii țării și a tradițiilor noastre seculare, dar și de a consolida relațiile culturale dintre cele două țări. An de an festivalul adună mii de spectatori, atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și alte naționalități.

Pe lângă muzica bună, cei prezenți la eveniment se vor delecta cu bucate tradiționale și vor primi în dar câte un mărțișor, simbolul primăverii în sud-estul Europei. Și la această ediție va fi lansată o expoziție de tablouri pictate de artiști din RM, precum și una de mărțișoare. 

Festivalul Internațional „Mărțișor” este organizat de către asociația obștească „Perlele Moldovei” condusă de artistul poporului Vasile Moroșanu, în parteneriat cu fundația
americană „Olympic Foundation” condusă de George Kulya, moldovean originar din Reni, Ucraina.

Amintim că Festivalul „Mărțișor” în SUA a fost lansat în primăvara anului 2013.