Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Înaltul Patronaj programului Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul se desfășoară și sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Demersul Președintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării Zilei Basarabiei și marchează, totodată, 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova.

În acest sens și președintele R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu felicitări sincere și călduroase tuturor oamenilor de teatru din Republica Moldova - actori, regizori, dramaturgi, critici, scenografi, recuzitori, iluminiști, lucrători ai scenei - cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrelor. Totodată, președintele R.Moldova a menționat că „decizia președintelui Iohannis consemnează înfrățirea de creație și unitatea culturală a țărilor noastre. Construind poduri culturale care ne unesc, legătura dintre țările noastre devine tot mai puternică”. 

„Avem nevoie de proiecte comune - și în domeniul culturii, și de infrastructură, și în economie. România ne-a sprijinit mereu, sincer și cu generozitate, atunci când am avut nevoie de ajutor - așa cum o face și acum, în criza pandemică. Mulțumim, România! Pandemia pune acum la grea încercare oamenii de teatru. Cu toții simțim efectele ei. Sunt alături de voi cu gândul și fapta. Împreună cu echipa, facem ce ne stă în puteri ca să depășim cât mai rapid dificultățile create de criza sanitară. Vreau să ne revedem degrabă în sala de spectacol fără să ne punem în pericol viața și sănătatea - să ne putem bucura de munca și talentul vostru, iar voi de aplauzele și aprecierea spectatorilor”, mai menționează președintele moldovean. 

Teatrul Național „Mihai Eminescu” împlinește în acest an 100 de ani de la fondare. În ianuarie curent Maia Sandu anunța că suita manifestaţiilor prilejuite de aniversarea de o sută de ani de la fondarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" se vor desfăşura sub patronajul preşedentelui Republicii Moldova.