Agenția de Investiții a lansat Campania de promovare externă „Moldova: A place to find yourself” („Moldova: Un loc unde să te regăsești”). Mai mulți artiști autohtoni sunt protagoniștii unui film, în limba engleză, prin care Republica Moldova este promovată ca destinație turistică, transmite IPN.

Directorul Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a menționat că „filmul este o creație artistică, cu caracter de avanpremieră, ce are drept scop de a ține Republica Moldova pe radarul turistic internațional, într-o perioadă de tranziție, până în momentul în care se va relansa circulația transfrontalieră”. „Repoziționăm Republica Moldova drept destinație turistică pe arena globală, într-o nouă expresie și într-o nouă simțire”, a specificat Rodica Verbeniuc.

Viorel Barbănouă, reprezentant al unei agenții care promovează spotul publicitar, a subliniat că, după cum spune și mesajul filmului, într-o zi oamenii vor dori să călătorească și vor călători. „De aceea, este foarte important ca să avem făcută publică oferta noastră turistică, cele mai frumoase peisaje, după ce vor fi ridicate toate hotarele”, a remarcat Viorel Barbănouă.

Pentru că filmul este deocamdată doar în limba engleză, a fost lansat un concurs pentru cele mai bune traduceri în română și rusă. Ulterior, filmul va fi promovat în România și în țările CSI. Serj Grey este producătorul spotului. În video apar interpreții Dara, Pasha Parfeni, membrii formației „Cosmos în buzunar”.

Bugetul proiectului se cifrează la 217 mii lei.

Potrivit Biroul Naţional de Statistică, din cei circa 7 mii de turiști şi excursionişti străini care au vizitat Republica Moldova în anul 2020 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 95,1% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 3,4%  – afaceri şi scopuri profesionale şi 1,4% – tratament. Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti şi excursioniști străini sosiți în Republica Moldova le-au revenit cetățenilor din România (73,4%), Ucraina (14,9%), Federația Rusă (3,1%), Turcia (1,6%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,1%).