De Ziua scrisului și limbii ucrainene, Ambasada Ucrainei la Chișinău a făcut astăzi o donație de carte Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, informează MOLDPRES. Solicitat de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că donația cuprinde 125 de titluri de carte.

Aceste documente vor fi destinate atât publicului larg, cât și cercetătorilor și celor interesați și va contribui la o colaborare mai fructuoasă între popoarele noastre, promovând „Unitatea prin diversitate”, a subliniat Elena Pintilei.

La rândul său, Mark Șevcenco, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova, a remarcat faptul că această donație va permite utilizatorilor bibliotecii să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul literaturii, istoriei și culturii Ucrainei, va favoriza promovarea civilizației și valorilor acestei țări.

Începând din 1997, la 9 noiembrie, în Ucraina, este marcată Ziua scrisului și limbii ucrainene. Această sărbătoare coincide cu ziua de pomenire a Cuviosului Nestor-Cronicarul. Cronicarul Nestor, autorul letopisețului „Istoria anilor trecuți”, a fost călugăr la Sfintele Peșteri din Kiev. El este considerat primul scriitor şi cronicar din Rusia Kieveană, descriind viețile cnejilor Boris și Gleb, precum și a lui Teodosie de la Peșteri, care au fost canonizați. Prin „Istoria anilor trecuți”, Nestor a introdus istoria Rusiei Kievene în albia istoriei mondiale.