Președintele României, Klaus Iohannis i-a conferit prin decret prezidențial pictoriței basarabene Valentina Rusu-Ciobanu, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer Categoria C „Artele Plastice”.

Înalta distincție i-a fost înmânată la 28 octombrie 2020 de către  ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, în cadrul  unei ceremonii speciale. Evenimentul a fost cu atât mai emoționant cu cât a avut loc în ziua în care  renumita pictoriță a împlinit vârsta de 100 de ani. 

E.S. Daniel Ioniță a felicitat-o cu ocazia aniversării frumoasei sale vârste și  a evocat pe scurt cariera și personalitatea venerabilei artiste, subliniind că lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu participă la expoziții în Franța, România,  Bulgaria, Polonia, Federația Rusă, Germania și în alte țări. Totodată, a menționat că operele sale au rezistat cataclismelor istoriei și presiunilor ideologice, fiind la fel de viguroase și de mare actualitate. 

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chişinău. În anii 1938-1940 studiază la Școala de Arte din Chişinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1944). În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” ) din Chişinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalităţi din arta şi cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druță, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ș.a.

S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) şi „Păsările tinereții noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuși”, la Biblioteca Națională. Participă la expoziții de grup în străinătate: Franţa, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania şi în alte ţări.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chişinău. În 2020, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice“, fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis.