„Dolce&Gabbana” a prezentat recent o nouă colecție de produse tricotate, FW20, printre care și câteva produse unde designerii au folosit elementul tradițional basarabean „Trandafirul”, folosit încă din vechi timpuri la țeserea covoarelor. Designerii D&G nu precizează ce reprezintă de fapt acest ornament, subliniind că au folosit în realizarea colecției „ingeniozitatea creativă și măiestria tradiției italiene”.

Site-ul oficial al casei italiene de modă prezintă produsele astfel: Trecutul și „Autenticitatea” sunt legate de viitor printr-o nouă traducere interpretativă a „Handmade” a „Homemade”, unde ingeniozitatea creativă și măiestria tradiției noastre siciliene / italiene devin protagoniști. Paleta de culori a F/W este intensă: „Negrul” puternic și vibrant absoarbe toate celelalte culori, devenind noua tendință pentru sezonul următor. Accentul este lucrarea realizată manual „Arhaicul”, care se traduce prin această colecție de tricotaje. În mâinile designerilor noștri, hainele, „Obiecte vii”, își schimbă volumul și proporțiile devenind pânză creativă. ADN-ul este reinterpretat ca un vis între fantezie, tradiție și geniu, accentul este „Fatto a Mano” și valoarea Măiestrie.

Prețul puloverului cu tradafiri este de 2 250 euro. 

Geanta cu același ornament, D&G îl prezintă ca pe un design exclusivist, iar produsul prezintă măiestria tradițională siciliană prin excelență, care reprezintă moștenirea Dolce & Gabbana. Pregul genții este de 3 950 euro.

 

Menționăm că, ornamentele și tehnicile tradiționale de realizare a scoarțelor basarabene din cele mai vechi timpuri au început să dispară o dată cu globalizarea, astfel experții în etnografie din România și Republica Moldova au decis salvgardarea tradiției românești de țesere a covoarelor tradiționale prin decizia UNESCO aprobată la 1 decembrie 2016 în Etiopia.