Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 28 august, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului încheie postul de doua săptămâni, care este considerat la fel de însemnat ca şi postul Sfintelor Paşti. În credinţa populară se spune că acest post este rupt din Postul Mare.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare cu multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi, dar înainte de toate - o sărbătoare de tristeţe, căci se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.

Moartea Maicii Domnului și înălțarea ei la cer înseamnă dăinuirea ei prin iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneşte cu inima Fiului. Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, se transmit în popor o serie de obiceiuri şi superstiţii. Astfel, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică în această zi, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, precum şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. În acelaşi timp, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În felul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. În dimineaţa de 28 august se tămâiază mormintele și se dă de pomană în memoria celor trecuți la cele veşnice.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul. Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie semnifică sosirea unei toamne blânde şi îndelungate. Se spune că, în această zi, rugăciunile către Sfânta Marie sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că cei care au probleme grave, nu vor ezita să spună o rugăciune.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Potrivit tradiţiei populare, de la Adormirea Maicii Domnului iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să se îngălbenească. De pe 28 august în sate se deschide aşa-numitul sezon al nunţilor, care va dura până la începerea postului Crăciunului. Tot de Sfânta Marie Mare se organizează târguri şi iarmaroace de toamnă.