Lungmetrajul "Zootropolis/ Zootopia" a fost marele câştigător la cea de-a 44-a ediţie a galei Annie Awards 2017, organizată sâmbătă seară la Los Angeles, unde această peliculă produsă de studiourile Disney a câştigat şase trofee, impunându-se inclusiv la categoria "cel mai bun film de animaţie", informează site-ul revistei Variety, citat news.ro

La această gală, organizată de asociaţia ASIFA-Hollywood la Royce Hall din cadrul Universităţii California din Los Angeles, studioul Disney a câştigat un număr de 10 trofee.

Filmul "Zootopia" s-a impus la categoriile "cel mai bun lungmetraj animat", "cel mai bun regizor" (Byron Howard şi Rich Moore), "cel mai bun scenariu" (Jared Bush şi Phil Johnston), "cel mai bun design de personaje" (Cory Loftis), "cele mai bune planşe animate" (Dean Wellins) şi "cea mai bună voce dintr-un lungmetraj animat" (Jason Bateman pentru personajul Nick Wilde, es aequo cu actorul Auli'i Cravalho din distribuţia animaţiei "Moana").

Animaţia "Zootopia" primise în luna decembrie un număr total de 11 nominalizări la aceste premii.

Animaţia "Moana", pe lângă trofeul câştigat de Auli'i Cravalho la categoria "cea mai bună voce dintr-un lungmetraj animat", a fost premiată şi la categoriile "cele mai bune efecte speciale dintr-un lungmetraj animat" (Marlon West, Erin V. Ramos, Blair Pierpont, Ian J. Coony şi John M. Kosnik).

Filmul "Kubo and the Two Strings" s-a impus la trei categorii de premii - "cea mai bună animaţie personalizată într-un lungmetraj" (Jan Maas), "cel mai bun montaj" (Christopher Murrie) şi "cea mai bună scenografie" (Nelson Lowry, Trevor Dalmer, August Hall şi Ean McNamara).

"The Red Turtle" a fost desemnat cel mai bun lungmetraj animat independent, iar "Piper", regizat de Alan Barillaro pentru studioul Pixar, s-a impus la categoria "cel mai bun scurtmetraj animat".

În domeniul producţiilor de televiziune, "Bob's Burgers" a triumfat la categoria "cea mai bună producţie animată pentru publicul larg", iar "Adventure Time" şi "Tumble Leaf" s-au impus la categoriile "cea mai bună producţie pentru copii" respectiv "cea mai bună producţie pentru copii preşcolari".

Au fost acordate şi câteva premii speciale, atribuite de un juriu de specialitate. Animatorii Dale Baer, Caroline Leaf şi Mamoru Oshii au fost recompensaţi cu Winsor McCay Award pentru contribuţii deosebite aduse artei animaţiei. Spotlight, platforma de realitate virtuală a grupului Google, a primit Ub Iwerks Award pentru realizări tehnologice, iar documentarul "Life, Animated", a fost recompensat cu Special Achievement Award. Trofeul June Foray pentru benevolat în comunitatea industriei de animaţie a revenit soţilor Bill şi Sue Kroyer, în timp ce două certificate de merit au fost acordate lui Leslie Ezeh - voluntar-coordonator al asociaţiei ASIFA-Hollywood - şi Gary Perkovac - office manager al ASIFA-Hollywood.

Annie Awards reprezintă de multe ori un bun indicator în ceea ce priveşte şansele unor producţii de a câştiga Oscarul la categoria "cel mai bun film de animaţie". Din 2001, anul în care Academia de film americană a introdus această categorie, şi până în 2006, câştigătorii celor două trofee au coincis.

O excepţie de la această regulă s-a produs în 2007, când "Happy Feet" a câştigat Oscarul, învingând animaţia "Cars", care câştigase premiul Annie. În anii care au urmat toate filmele recompensate cu Annie Award la această categorie au triumfat apoi şi la gala premiilor Oscar.

În 2016, animaţia "Inside Out", produsă de Pixar, a câştigat ambele trofee.