Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 iunie, decretul de decorare a doamnei Rusu-Ciobanu Valentina, artist plastic, Republica Moldova.

Astfel, cu prilejul aniversării a unui secol de viață, în semn de apreciere pentru măiestria artistică, talentul, dăruirea și profesionalismul prin care a contribuit la îmbogățirea culturii și a spiritualității universale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice”, doamnei Rusu-Ciobanu Valentina, artist plastic, Republica Moldova.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut în Chișinău. A urmat în perioada (1938-1940), Școala de Arte din Chișinău. Între anii (1942-1944) a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași, astăzi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design [3] 1944-1946, Școala de Arte Plastice "I. Repin" din Chișinău.

Este o artistă plastică basarabeană, a cărei creație se remarcă atât prin mijloacele expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, cât și printr-o profundă notă poetică.

De-a lungul timpului a primit mai multe premii, titluri și mențiuni.
1974 - Premiul de stat
1961 - Ordinul „Insigna de Onoare”
1985 - Artist al poporului din RSSM; Maestru Emerit în Artă
1966 - Medalia de argint a EREN
1996 - Ordinul Republicii
1998 - Premiu pentru intreaga activitate și prosperarea artelor plastice
2020 - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice”