În acest an, în contextul crizei provocate de noul coronavirus COVID-19, Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai, și Noaptea Europeană a Muzeelor va fi marcată în regim online, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a menționat că pentru ziua  de sâmbătă, 16 mai, angajații instituției au pregătit mai multe activități disponibile online.

”Astfel, vizitatorii site-ului nostru (www.muzeu.md) și ai paginii de Facebook (www.facebook.com/muzeu.md) , vor putea urmări o selecție de fotografii și emisiuni, începând din 2014, care prezintă mai multe evenimente culturale organizate și desfășurate în cadrul MNEIN: „Ziua Națională a Portului Popular” (ediția 2019), „Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului” (ediția 2019), Expoziția „100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție” etc.”, a precizat directorul instituției.

Potrivit lui Petru Vicol, un loc aparte revine filmelor documentare dedicate celor 3 elemente înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul în ceată bărbătească”, „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței”, „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”. Pregătirea dosarelor și a filmelor s-a realizat cu concursul angajaților muzeului. Vizitatorii vor putea admira interpreți îndrăgiți de folclor și alte genuri muzicale, vor retrăi emoțiile atelierelor, concursurilor, precum și alte surprize. Emisiunile au fost realizate de jurnaliști de la mai multe companii mass-media. Ținând cont de genericul din acest an al Zilei Internaționale a Muzeelor („Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”), unele emisiuni vor fi însoțite de translator în limbaj mimico-gestual, iar o parte vor fi disponibile, de asemenea, în limbile rusă și engleză.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat că instituția va deschide o expoziție comemorativă de sculptură și grafică  ”Lazăr Dubinovschi și Victor Ivanov, la 110 ani de la naștere”.  Totodată, luni, pe 18 mai, va  avea loc ceremonia de decernare a trofeului  instituției ”Art Museum”.     

În același timp, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Mariana Vasilache a spus că pe 16 mai va fi lansat turul virtual al muzeului, care va fi postat pe pagina oficială a instituției. În perioada 16-18 mai,  va fi organizat un concurs de istorie pentru elevii din clasele primare.

Pentru a evita pericolul răspândirii epidemiei de COVID-19, ediția din acest an a Nopții Europene a Muzeelor  a fost transferată pentru zilele de 14-16 noiembrie 2020.

Actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 de muzee, dintre care doar șase muzee cu 12 filiale se află în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.