Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va transmite online miercuri, 13 mai, începând cu ora 19.00, spectacolul ”Stabat Mater” de Gioachino Rossini, în memoria regretatei cântărețe de operă Maria Bieșu, informează MOLDPRES.

În cadrul spectacolului vor evolua: Tatiana Lisnic, soprano (Malta), Ion Timofti, tenor, Lilia Istratii, mezzo-soprano și Iurie Maimescu, bas, Corul și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, dirijor – Nicolae Dohotartu, Artist al Poporului, maestru de cor: Oleg Constantinov, Maestru în Artă, concertmaistru: Olga Vlaicu, scenografie: Iurie Matei, Artist al Poporului.

Stabat Mater este o lucrare a lui Gioachino Rossini, bazată pe structura tradițională a secvenței Stabat Mater pentru cor și soliști. Inițial, el și-a folosit libretele și compozițiile pentru o parte din lucrare și, în cele din urmă, restul de Giovanni Tadolini, care a compus șase mișcări suplimentare.

Rossini i-a prezentat lui Varela lucrarea finalizată ca fiind proprie. A fost compusă târziu în cariera sa, după ce s-a retras din compoziția operei. A început lucrarea în 1831, dar nu a finalizat-o până în 1841.