În vederea prevenirii epidemiei și infecției COVID-19, mai multe biblioteci și edituri din țară oferă cărți pentru lectură online, informează MOLDPRES. În această ordine de idei, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” a lansat campania ”Ora poveștilor la tine acasă” (online). Astfel, în fiecare marți, miercuri și joi, la ora 11.00, cititorii sunt invitați  să participe la” Ora poveștilor live” pe https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/. 

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Eugenia Bejan, a menționat că în aceste zile, angajații Bibliotecii Naționale pentru Copii”Ion Creangă” citesc copiilor o poveste. ”După lectura cărții, bibliotecarii recomandă părinților activități pe care ar putea să le facă împreună cu copiii în legătură cu subiectul, tema cărții, demonstrează anumite activități. Programul este destinat pentru preșcolari și elevii din clasele primare”, a precizat directorul instituției.

Potrivit Eugeniei Bejan, mai multe edituri din R. Moldova și România au manifestat solidaritate și au oferit permisiunea de a fi citite aceste cărți online.

În context, Editura ”Cartier” a decis să ofere cititorilor posibilitatea de a descărca gratuit 100 de cărți de pe iBookstore. Potrivit directorului instituției, Gheorghe Erizanu, acestea sunt destinate mai mult pentru diasporă, deoarece pe teritoriul R. Moldova acest site nu funcționează. ”Cărțile pot fi descărcate gratuit timp de o lună de zile. Astfel, oriunde ar fi - Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, China, SUA, Maroc, Mexic sau Canada, cetățenii noștri din diasporă pot descărca și citi. Gestul nostru este, mai ales, pentru cei care sunt singuri, izolați, departe de casă. Cititul alină în vremuri de restriște”, a subliniat Gheorghe Erizanu.

Cărțile oferite de editură sunt semnate de Dante, Stendhal, Oscar Wilde, Mark Twain, Alexandre Dumas, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Liviu Rebreanu, Ion Druță, Aureliu Busuioc, Petru Cărare, Vladimir Beșleagă, Emilian Galaicu-Păun, Eugen Lungu, Andrei Țurcanu ș.a.

Pentru a satisface nevoile utilizatorilor, și Biblioteca Națională a Republicii Moldova s-a reamplasat în spațiul virtual. Produse și servicii îmbunătățite la distanță pot fi accesate pe site-ul bibliotecii http://bnrm.md cât și pe rețele de socializare: https://www.facebook.com/BibliotecaNationala/ https://twitter.com/BiblioNationala.

Totodată, și Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” îndeamnă utilizatorii să stea acasă și să descopere serviciile și resursele online ale bibliotecii, disponibile 7/7 zile și 24/24 ore. La dispoziția utilizatorilor se află blogurile celor 27 de filiale ale bibliotecii - aici utilizatorii găsesc recomandări de lectură și alte informații utile, canalele Youtube ale filialelor cu diverse informații utile - tutoriale, recomandări despre lectură, programe, informații despre străzile capitalei, livrare de documente electronice full-text din baze de date precum Moldlex, Hein Online, EBSCO, inclusiv informații cu caracter științific din resurse BioOne, BMJ, Cambridge University Press, Charlesworth Author Services, IOP Publishing, Oxford University Press.