În Chişinău ar putea apărea scuarul Constantin Brâncuşi. Iniţiativa aparţine consilierului municipal din partea PUN, Corneliu Pântea. Anunțul a fost făcut astăzi, în ziua când se împlinesc 144 de ani de la naşterea marelui sculptor român. Proiectul mai prevede şi reabilitarea parcului de la intersecţia străzilor Sarmizegetusa şi Cuza Vodă, unde va fi instalat bustul lui Brâncuși.

Consilierul spune că acum două luni a primit o cerere colectivă de la circa 200 cetățeni, locuitori ai străzilor Cuza-Vodă, Sarmizegetusa, C. Brâncuși, care scriu că parcul de la intersecția acestor străzi se află într-o stare dezastruoasă și necesită reabilitare.

În acest sens, Pântea susține că a început conlucrarea cu pretura sectorului Botanica și a reușit să facă schița topografică a terenului din regiune, iar la moment se lucrează la proiectul de reabilitare și devizul de cheltuieli. Proiectul include iluminatul, instalarea pavajului, a băncilor de odihnă, a coșurilor de gunoi, a aranjamentelor florale, dar și instalarea bustului lui Constantin Brâncuși.

„Strada Constantin Brâncuși pornește din parcul de la intersecția străzilor Cuza-Vodă și Sarmizegetusa și ar fi simbolic, ca bustul acestuia să fie instalat acolo (...) Până acum parcul nu a avut nicio denumire, iar după reabilitare va purta numele lui Constantin Brâncuși”, susține Pântea. 

Consilierul spune că a înaintat deja două interpelări către primarul general Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda. În discuțiile cu cei doi, Pântea ar fi primit asigurări că proiectul va fi finalizat în acest an.

Devizul cheltuielilor prevede 2 milioane de lei, bani pe care îi poate asigura Pretura sectorului Botanica, însă această sumă nu include și cheltuielile pentru bust.