Flori, muzică și multă poezie. Așa au marcat bălțenii 85 de ani de la naşterea marelui poet basarabean, Grigore Vieru. De dimineață, iubitorii creației lui Vieru, au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale.

Poeziile și articolele lui Grigore Vieru, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale, a românilor dintre Prut și Nistru.

„Cântecul pe care îl auzim acum, l-am învățat în clasele primare. Este o epocă și un nume foarte apropiat pentru mine, de exemplu. Înseamnă foarte mult, înseamnă țara noastră, cultura noastră și ne pare rău că nu este printre noi”.

„Când spun Grigore Vieru, numele lui se asociază cu mama, cu patria, se asociază cu limba română, istoria națională, adevărul național la care trebuie să ținem”.

„Grigore Vieru, un mare poet, un mare eseist, un om cu suflet mare, a rămas în amintirea noastră ca o bogăție. A ținut mult la limbă, la cultura națională, așa a educat și copiii”, au spus cei prezenți la eveniment.

La eveniment au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai primăriei, dar a lipsit primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Și copiii care frecventează grădinița Nr. 43 din Bălți l-au omagiat pe Grigore Vieru. Picii au recitat versuri din creația poetului.

Grigore Vieru, unul din marii poeți români care a promovat dragostea de neam și de limba română, s-a născut pe 14 februarie 1935.

Supranumit „Poetul podului de cuvinte” Grigore Vieru afirma: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.