Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor Române au fost sărbătorite și la Moscova. Despre cum au fost desfășurate evenimentele, scrie pe pagina sa de Faebook ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare.

Pe 25 ianuarie 2020 Ambasada României la Moscova a organizat o Seară literară și de evocare a unor momente importante ale istoriei naționale, dedicată celor două evenimente majore din calendarul lunii ianuarie la români - împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850) - Ziua Culturii Naționale, și Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859).

„Auditoriul - membri ai comunității românești din Federația Rusă au venit cu plăcere la această manifestare culturală organizată de noi. Au fost vizionate filme documentare și au fost susținute prelegeri despre viață și opera poetului nepereche al românilor și despre Unirea Principatelor Române”, se arată în mesajul postat de Ambasador. 

Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a vorbit despre „Crezul lui Eminescu”, parcurgând principalele teme ale creației marelui poet, și despre momentele-cheie ale istoriei românilor, de la începuturi și până la crearea statului național unitar român.

Câțiva membri ai comunității românești din Moscova au recitat versuri de Eminescu și de Grigore Vieru, iar la la final HORA UNIRII și alte cântece dragi românilor, inclusiv pe versuri de Eminescu, au întregit atmosfera de sărbătoare.

„Să nu ne uităm reperele culturale precum Eminescu și istorice precum Cuza! Să le evocăm cu orice ocazie, pentru că au făcut multe pentru neam și Țară! Unirea să dăinuie pe veci! Precum Eminescu…”, a încheiat Vasile Soare.