Cei 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu au fost sărbătoriți și la Orhei. Omagierea a început cu discursurile oficialităților cărora a urmat un program artistic alcătuit din poezii recitate și cântece pe versurile Luceafărului poeziei românești, susținut de elevi și copii de la grădinițele din Orhei.

Evenimentul a continuat cu o depunere de flori la monumentul Poetului Mihai Eminescu, situat pe strada cu același nume.

Printre participanți și Părintele Sergiu Aga, consilier independent în consiliul raional și municipal Orhei ne-a mărturisit că își pune speranța ca „toți cei ce aduc un omagiu Marelui Poet să-și asume pe deplin atât Limba Română cât și Cultura Românească, pe care Eminescu le-a înflorit prin versurile sale inegalabile. Sper ca autoritățile locale din Orhei să nu mai ascundă sub obroc aceste valori identitare, înlocuindu-le cu sintagme de genul :„limba noastră”, „cultura noastră”, „tradițiile noastre” și altele. Să ne aducem aminte că Eminescu, fiind născut în Moldova dincolo de Prut, ne atrăgea atenția că suntem români și punctum!”.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie în România, este sărbătorită şi Ziua Culturii Naţionale, iar în Republica Moldova Ziua Național a Culturii.