Un muzeu astăzi trebuie să fie modern, iar pentru aceasta are nevoie de bani și de muzeografi. Cei de astăzi sunt de generație veche și au și o viziune învechită în ceea ce privește gestionarea unui muzeu. Dar salariile sunt foarte mici și este dificil să convingi persoane tinere să activeze în acest domeniu. Președintele Comitetului din Republica Moldova al Consiliului Internațional al Muzeelor, Valeria Suruceanu, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei, spune că muzeele au nevoie astăzi de parteneriate public-private, să nu fie finanțate doar din banii statului, dar să poată să folosească și alte surse de venit, transmite IPN.

Valeria Suruceanu susține că nu mai este actual nici rolul directorului de muzeu moștenit de pe vremea când au fost create aceste instituții. Astăzi, trebuie să existe un manager care să-și bazeze lucrul pe proiecte. De la misiunea pe care o avea – de a promova ideile socialiste, astăzi muzeul a ajuns să se ocupe de cercetarea și promovarea patrimoniului cultural.

Președintele Comitetului din Republica Moldova al Consiliului Internațional al Muzeelor afirmă că muzeele pot genera profit dacă vor avea permisiunea să-și gestioneze de sine stătător finanțele, fără a cere aprobări. Intrarea la muzeu pentru vizitatori ar trebui să fie gratuită, iar banii pentru întreținerea acestor instituții să vină din parteneriate, de la donatori. O soluție ar fi și scutirea acestor instituții de impozite.

Pe parcursul anilor, muzeele naționale au beneficiat de proiecte finanțate din fonduri europene, s-au schimbat la față, nu și cele locale, spune Valeria Suruceanu. Dacă nu se vor întreprinde măsuri pentru a salva muzeele locale, peste cinci ani situația se va agrava. Dacă astăzi muzeele naționale mai pot exista, cele locale sunt într-o situație precară. Lipsește coordonarea între director, consiliul raional, businessul local, deoarece nu sunt manageri tineri care să poată gândi modern.

Valeria Suruceanu sugerează promovarea muzeelor locale în contextul dezvoltării traseelor turistice, ca să devină atractive pentru turiști străini. Muzeografa susține că noile tehnologii pot aduce tinerii mai des pe la muzeu. Vizitatorii ar vrea să vadă mai mult decât o vitrină cu obiecte.

În Republica Moldova sunt în jur de 130 de muzee, potrivit Registrului Muzeelor, dintre care 17 sunt în municipiul Chișinău.