Un monument închinat eroilor din Primul Război Mondial și grănicerilor din Compania VIII Rezina căzuți la datorie a fost inaugurat marți, 10 decembrie 2019, la Rezina. Monumentul a fost restabilit prin reconstituire la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Monumentum, în colaborare cu Primăria Rezina. Înalt de 7 metri, obeliscul din piatră este străjuit de un vultur cruciat și împrejmuit cu 9 piloni sculptați la Cosăuți, fiind amplasat pe locul său de altădată.
 
La eveniment au fost prezenți elevii Liceului cu predare în limba română Evrika din Râbnița și liceeni din Rezina. Monumentul a fost sfințit de un sobor din 5 preoți veniți de la Iași, Suceava și Chișinău, cu binecuvântarea ÎPS Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei (B.O.R.), și ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei (B.O.R.).
 
„Astăzi, 10 decembrie 2019, în orașul Rezina a fost dezvelit monumentul închinat grănicerilor Companiei VIII Rezina și eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat inițial în 1936 și distrus în 1945. Peste tot în Europa, vulturii de bronz ai Victoriei și ai încetării focului din Cel Dintâi Război Mondial, veghează amintirea eroilor sacrificați trecerii macabre dintre epoci. Rezina se alătură omagiului celor ce au dat dovadă de curaj și patriotism.Străbunii noștri nu vor fi uitați, iar copii, vor sesiza importanța Păcii. Glorie eternă celor răposați, slavă libertății și bunei înțelegeri între națiuni!”, se arată în descrierea evenimentului de pe pagina de social media a Primăriei Rezina
 
Potrivit activenews.ro, arhivele timpului mărturisesc următoarele: în fața bisericii din Rezina-târg s-a ridicat monumentul eroilor căzuți pentru Întregirea Neamului; monumentul are înălțime de 6 m; a fost construit cu concursul material și moral al corpului didactic și al elevilor. Grupul de inițiativă a solicitat autorităților în drept aprobarea a două tunuri vechi și a 8 proiectile de la Arsenalul Armatei, necesare pentru înfrumusețarea monumentului. La 14 octombrie 1935, au demarat lucrările pentru edificarea monumentului.
 
Dintr-un raport al Inspectoratului Artelor, adresat Ministerului Cultelor și Artelor în 12 februarie 1936, aflăm că proiectul Monumentului Eroilor din Rezina urmează a fi examinat în baza cererii depuse la 25 octombrie 1935. La ședința Comisiei Monumentelor Publice din 22 iunie 1936, proiectul a fost aprobat fără intervenții. Deși comitetul de inițiativă a solicitat Comisiei să intervină la Arsenalul Armatei pentru niște tunuri vechi și proiectile, în cele din urmă aceasta a înștiințat că nu poate face nicio intervenție la Arsenalul Armatei pentru piesele decorative ale Monumentului. 
 
Proiectul acestui monument reprezintă un obelisc cu un vultur cruciat în vârf. Inaugurarea monumentului a avut loc la 21 mai 1936, fiind amplasat lângă cimitirul ortodox vechi. 
 
Mulți oameni de vază din Rezina au sprijinit financiar inițiativa d-lui A. Apostol. Printre donatori se numărau deputatul și avocatul V. Ojog, căpitanul Nicolau – comandantul Companiei de Grăniceri, căpitanul I. Beldiman, prim-pretorul comunei Rezina, Gr. Roșca, primarul Vladimir Pavlov, ex-senatorul Șireaev Constantin și inginerul agronom E. Pavlovschi.