Scandal pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare, din Chşinău. Zeci de admiratori ai creației lui Dumitru Matcovschi, colegi de breaslă şi prieteni ai poetului au venit cu flori la inaugurarea bustului, în memoria poetului, dar...nu l-au găsit. Oamenii au străbătut parcul în lung şi-n lat, ca mai apoi să afle că inaugurarea a fost amânată de autorităţile locale, care n-au anunţat însă pe nimeni despre contramandarea evenimentului. Deşi situaţia i-a revoltat, cei adunaţi au organizat un recital de poezie, lângă havuz.

Cei peste 30 de admiratori ai poetului s-au adunat la ora 12, lângă havuzul din parc, în speranţa că vor găsi locul unde va fi inaugurat bustul lui Dumitru Matcovshi. După o jumătate de oră de aşteptare, cei veniţi au aflat de la jurnalişti că evenimentul s-a amânat. Cu un braţ mare de flori, la inaugurarea bustului lui Dumitru Matcovschi a venit şi Timofei Roşca, unul din foştii colegi al poetului, de la revista "Cultura".

- Este cunoscut la noi, peste hotare, membru al Academiei, este o personalitate.
- Aţi rămas dezamăgit? 
- Păi nu numai eu, toată lumea este dezamăgită!, a spus conferenţiarul universitar, Timofei Roşca.

La inaugurarea bustului au venit şi mai mulţi conferențiari universitari,actori, dar şi directorul Muzeului Naţional de Literatură Mihail Kogălniceanu. Toţi au rămas revoltaţi de faptul că nu au fost anunţaţi de amânarea evenimentului, de către autorităţile locale.

"Bineînţeles că am rămas dezamăgit, dar să mai aşteptăm. Era o ocazie potrivită ca la 80 de ani de la naştere să se facă acest gest", a afirmat directorul Muzeului Mihail Kogălniceanu, Vasile Malaneţchi.

"Aşa cred eu că e cel mai cu demnitate şi onoare din toţi scriitorii noştri, dumnealui", a menţionat prietenul lui Dumitru Matcovschi, Constantin Cornescu.

Au rămas indignaţi de iresponsabilitatea autorităţilor locale şi simplii admiratori ai creației lui Matcovschi, care spun că bustul poetului demult ar trebui să fie pe Aleea Clasicilor.

"Florile sunt pentru bustul Dumitru Matcovschi...şi încă odată nu pot să-mi ascund indignarea, asta suntem noi, neorganizați, nedisciplinați şi din mocirla asta de iresponsabilitate nu ştiu când o să ieşim".

"Sunt foarte revoltată că la noi în ţară se fac aşa lucruri, se spune la nivel înalt şi când venim aici, lumea nu are la ce. Nu pot să vă spun cât e de dureros când vii şi nu găseşti aici ceea ce ai aşteptat să fie".

La evenimentul de inaugurare urma să evoleieze şi ansamblul folcloric Geto-Dacii. Membrii colectivului au venit îmbrăcaţi în straie naţionale şi cu flori pentru poet şi doar pe loc au aflat că evenimentul de fapt s-a amânat.

"Am fost amăgiți de data asta, fiindcă nu vede pe nimeni, nici bustul nu-l vedem, de aceea ne-a lăsat o amprentă nu chiar plăcută", a spus membrul ansamblului Geto-Dacii, Andrei Hotnog.

Potrivit autorităţilor locale, inaugurarea a fost amânată, deoarece lucrările nu au reuşit să fie finalizate în termenii propuşi. Primarul interimar însă a anunţat despre asta doar presa, care l-a întrebat despre mersul lucrărilor, după ce acesta a participat la litrughia de dimineaţă de la Catedrală.

"Deci bustul este...Acum se desfăşoară lucrări la construcţia soclului. E problemă în soclu. Într-o săptămână, două, trei hotărâm şi problema respectivă", a comunicat primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci.

Decizia de a edifica un bust din bronz, în memoria poetului Dumitru Matcovschi a fost aprobată de Guvern, încă în luna aprilie, curent. În acest sens, din bugetul municipal s-au alocat 400 de mii de lei.

PublikaTV