Nouă lungmetraje şi cinci scurtmetraje vor fi proiectate în cadrul celei de-a cincea ediții a Zilelor Filmelor Românești la Chișinău, care se vor desfășura în perioada 10-13 octombrie în capitală, la Călărași, Cahul și Nisporeni, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema (R. Moldova) și Casa de producție ROVA FILM (România) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din R. Moldova, Primăria Municipiului Chişinău și alte instituții de cultură.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc joi, 10 octombrie, președintele Alternative Cinema, Dumitru Grosei, a menționat că a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău începe astăzi la Cinematograful ”Odeon”, cu proiecţia celui mai aşteptat titlu al anului, „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat în competiţia Festivalului de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar.

Potrivit lui Dumitru Grosei, timp de patru zile, şase dintre cele mai de succes filme româneşti noi, selectate în marile festivaluri, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova, în prezenţa unor invitaţi speciali. Programul cuprinde de asemenea două titluri clasice dedicate actorului Ilarion Ciobanu şi incluse în secţiunea Retro, un film celebru pentru copii şi o selecţie de scurtmetraje de şcoală ale regizorilor generaţiei Noului Cinema Românesc.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a afirmat că Zilele Filmului Românesc este unul dintre cele mai importante evenimente ale cinematografiei românești. ”Noi facem parte din cinematografia românească, fiindcă vorbim de același spațiu cultural. Ne-am dori să facem cât mai multe coproducții și astfel să venim pe arena europeană și cea internațională cu Zilele Filmului Românesc într-un singur format”, a subliniat Victoria Nagy Vajda.

Potrivit oficialului, astfel de proiecte sunt absolut vitale, fiindcă ele nu doar familiarizează publicul cu ultimele producții cinematografice, dar nasc parteneriate, coproducții noi, schimburi de experiență, de opinii, de critici etc. ”Știu foarte bine că nouă ne lipsesc în R. Moldova criticii de film, la fel cum ne lipsesc criticii de teatru, criticii de artă, și prin astfel de evenimente, Dumneavoastră veniți și ne susțineți pe acest segment. Am dori ca pe parcursul anului, acest proiect să includă master class-uri cu studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Film, care ar putea fi dirijați, mentorați pe partea de critică, deoarece în presă ne lipsește elementul de promovare a evenimentelor culturale, a produselor culturale”, a accentuat secretarul de stat în domeniul culturii.

La rândul său, criticul de film Ionuț Mareș a amintit că Zilele Filmului Românesc continuă şi în 2019 tradiţia de a organiza un focus dedicat unui important cineast. ”În acest an, Alexandru Papadopol, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români, va fi omagiat prin proiectarea celor mai recente două filme în care are rolul principal: drama „Arest” (2019), în regia lui Andrei Cohn, şi comedia „Povestea unui pierde-vară” (2018), în regia lui Paul Negoescu. Selectat în acest an la Karlovy Vary, „Arest” (2019) va putea fi văzut în prezenţa regizorului Andrei Cohn”, a mai spus Marius Ionuț.

Cea de-a V-a ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău se va închide duminică seară cu proiecția comediei „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol.