O expoziție fotografică cu genericul ”Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu...” și un film documentar intitulat ”Omorâți prin înfometare” au fost lansate joi, 3 octombrie, la Biblioteca Națională. Evenimentul a fost organizat de Academia de Creație și Inovaţii Mediatice, Asociația „Vertical” și instituția gazdă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, doctorul în istorie Mariana S. Țăranu, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că scopul acestuia a fost de a prezenta prin imagini fotografice, documente, dar și prin intermediul supraviețuitorilor, formele terorii sovietice care au fost aplicate pe teritoriul Moldovei, punând accent pe politica de înfometare, care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947.

”Sensibilizarea opiniei publice și familiarizarea cu experimentele sovietice la care a fost supusă populația în primii ani de ocupație sovietică, dar și metodele la care au fost nevoiți să recurgă localnicii pentru a supraviețui, constituie o altă sarcină a evenimentului. Conștientizarea, păstrarea memoriei și luarea de atitudine reprezintă finalitatea manifestării”, a precizat Mariana S. Țăranu.

Potrivit sursei citate, expoziția de fotografii include 42 de fotografii de epocă, marea majoritate inedite, care reflectă politica sovietică de sărăcire constantă a băștinașilor prin intermediul impozitelor în natură, în bani, dar și a muncilor de corvoadă. ”O atenție sporită am considerat necesar să o acordăm reflectării vieții cotidiene a localnicilor și eforturile comune de a se mobiliza pentru a supraviețui. În mod special, expoziția scoate în evidență gropile comune de la marginea cimitirelor, în care și-au găsit somnul de veci băștinașii sacrificați prin înfometare de regimul de ocupație”, a mai spus Mariana S. Țăranu.

În cadrul evenimentului, a fost lansat primul film documentar dedicat politicii de teroare prin înfometare, politică care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947. Documentarul este intitulat „Omorâți prin înfometare”.

Potrivit producătorului TV, Vitalie Guțu, protagoniștii documentarului sunt supraviețuitori ai foametei, reprezentanți ai diferitelor etnii, diverselor categorii sociale care și-au retrăit suferința descriind ororile prin care au trecut împreună cu familia în acele timpuri deloc ușoare. Mărturiile supraviețuitorilor au fost completate cu documente de epocă și comentariile specialiștilor în domeniu.

Organizatorii evenimentului au dat citire unui Apel adresat conducerii Republicii Moldova, prin care au solicitat să recunoască la nivel oficial existența foametei organizate din anii 1946-1947, să condamne această tragedie și să stabilească o zi în care să fie comemorate victimele foametei. Un alt Apel lansat, în cadrul evenimentului, a fost adresat Mitropoliei Basarabiei și Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove ca să dea dovadă de înțelepciune și învățătură creștină și să-și asume responsabilitatea ca împreună cu localnicii să identifice gropile comune de la marginea cimitirelor, să facă curățenie și în măsura posibilităților să ridice o cruce.