Douăsprezece colective teatrale din R. Moldova, România și Serbia vor participa la cea de-a cincea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 16-29 septembrie, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României, Institutului Cultural Român din București şi Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Primăriei Municipiului Chișinău și al proiectului Europa Creativă.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției-gazdă, Petru Hadârcă, a menționat că cea de-a cincea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești va fi inaugurată cu  premiera spectacolului  ”Dosarele Siberiei”, scenariu – Petru Hadârcă și Mariana Hadârcă,  realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru, prezentat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. 

Potrivit lui Petru Hadârcă,  la ediția din acest an a Reuniunii vor participa Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național  din Târgu-Mureș (cu ambele trupe, română și maghiară), Teatrul Național „Strija” din Serbia, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul ”B. P. Hasdeu” din Cahul, Centrul de Arte ”Coliseum”, Teatrul Naţional Radiofonic din București și Teatrul la microfon (Radio Moldova 1).

”Pentru prima oară la Reuniune va participa Teatrul Național „Strija” din Serbia. Vom avea  în premieră două spectacole  radiofonice în memoria  sopranei Anastasia Dicescu și primei directoare a Conservatorului din Chișinău, realizat de către actorii noștri împreună cu cei de la București. Actorii de la Târgu-Mureș vor prezenta, pe 21 septembrie, la 15.00, un recital literar-muzical pe strada pietonală Eugeniu Doga, iar actorii noștri împreună cu orchestra, pe 27 septembrie – un spectacol la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Totodată, va fi inaugurată o expoziție a artistului plastic Tudor Zbârnea. În cadrul reuniunii, vom omagia actorii Ninela Caranfil, Nicolae Darie și Iurie Negoiță, la 50 de ani de activitate”, a mai spus Petru Hadârcă.

Cea de-a cincea Reuniune a Teatrelor Naționale  Românești se va încheia pe 29 septembrie, cu spectacolul ”Livada de vișini” de A. P. Cehov în regia lui Alexandru Cozub, prezentat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.