Biblioteca „Mihail Sadoveanu” din municipiul Soroca a fost gazda unei lansări de carte românească. Cartea pentru copii „Cearta”, dar şi un volum de poezie cu titlul „Cu dor şi dragoste te cânt”, scrise de către Iacob Cazacu-Istrati, autor originar din Căzăneşti (Teleneşti), stabilit acum cu traiul în Canada, a impresionat publicul cititor prezent la eveniment. La lansare au fost prezenţi şi delegaţi de peste Prut, membri ai Uniunii Scriitorilor de Limba Română, relatează Moldova 1.

Din dragostea faţă de ţară şi dorul de patrie, Iacob Cazacu-Istrate şi-a înşirat gândurile în versuri. Astfel a apărut de sub tipar placheta de versuri „Cu dor şi dragoste te cânt”. Evenimentul a fost organizat şi moderat de către scriitoarea Veronica Pârlea-Conovali, originară din Soroca. Ea spune că şi-a dorit să aducă acasă un lot de carte românească.

„Toate poeziile din această carte reprezintă dorul de ţară, strigăt de durere a lui Iacob Cazacu, care ne cheamă să ne adunăm puterile, să ne unim malurile, să devenim o ţară între Nistru şi Tisa, să nu uităm de strămoşi, de mamă, de tată”, a spus Veronica Pârlea-Conovali.

În premieră, la eveniment a răsunat imnul satului de baştină al poetului Iacob Cazacu-Istrati, Căzăneşti. Cei prezenţi au ascultat şi un recital de cântece semnate de Olga Trudov-Maţarin.

„Toată echipa noastră salută iniţiativa Uniunii Scriitorilor de Limba Română de a părăsi în aşa o zi frumoasă Chişinăul şi a ne onora cu prezenţa la Soroca. Ne bucură şi cu un lot de carte, care o să bucure publicul sorocean cu conţinuturile sale”, a declarat Eugenia Răileanu, directoarea Bibliotecii „Mihail Sadoveanu” din municipiul Soroca.

„Deoarece ne dorim în primul rând înfrăţirea prin literatură, prin poezie, prin sufletul românesc, prin autenticitatea trăirii româneşti, nu am fi putut să nu le dăruim delegaţiilor de peste Prut vizita în Soroca la renumita Cetate a Sorocii, dar cum să nu îmbinăm cu poezia, cu cântecele şi talentele din regiune, să fie admirate”, a menţionat Diana Ciugureanu, preşedinta Uniunii Scriitorilor de Limba Română.  

Evenimentul de lansare dublă de carte se înscrie în şirul de acţiuni culturale organizate cu prilejul Universităţii de Vară a Uniunii Scriitorilor de Limba Română, care se află la a treia ediţie.

TRM