Studioul de producție OWH Studio a lansat vineri, 28 iunie, la Cinematograful Patria-Loteanu din Chișinău, premiera filmului „Siberia din oase”, regizat de Leontina Vatamanu, cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949, informează MOLDPRES.

Potrivit producătorului Virgiliu Mărgineanu, ”Siberia din oase” este o nouă proiecție locală, bazată pe documente, dar și pe ficțiune, dedicată moldovenilor deportaţi în Siberia. Filmul e construit pe mărturiile a patru protagonişti, care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare episod are o istorie separată. Iar în ansamblu, acestea punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.

În cadrul unei conferințe de presă, Leontina Vatamanu a menționat că a muncit doi ani la acest film. "Am încercat să fiu cât mai fidelă realității, cât mai aproape de ce mi-au relatat acești eroi. Filmul ”Siberia din oase” este ca o mărturisire, ca o confesiune, ca un moment de descărcare emoțională", a subliniat Leontina Vatamanu.

La rândul său, actrița Eugenia Botnaru a menționat că i-a fost ușor să joace în acest film, deoarece a cunoscut drama deportărilor încă din fragedă copilărie.

”Siberia din oase” este o producție OWH Studio, realizată cu suportul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, în asociere cu ”Moldova-Film” și ”Paradox Film”. Filmul durează 85 de minute și va fi proiectat timp de o săptămână la Cinematograful ”Patria-Loteanu”. Costul unui bilet începe de la 85 de lei.