Lungmetrajul sud-coreean „Parasite”, de Bong Joon Ho, a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or, la gala de închidere a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes care a avut loc sâmbătă seară.

 
 
În competiţia oficială din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate 21 de lungmetraje din ţări precum Spania, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie şi România. Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d'Or s-au numărat Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick, Quentin Tarantino, Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne şi Corneliu Porumboiu, informează News.ro
 
Trofeul a fost prezentat de actriţa Catherine Deneuve.
 
Juriul competiţiei a fost format din cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu (preşedinte), actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) şi cineaştii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).
 
Preşedintele juriului a precizat că decizia a fost luată unanim.
 
Scris de Bong Joon Ho, filmul spune povestea unei familii al cărei viitor stă sub semnul întrebării. Din distribuţie fac pare Kang-ho Song, Sun-kyun Lee şi Yeo-Jeong Cho.
 
 
Este al doilea an la rând când Palm d´Or ajunge la un film care ilustrează momentul fast traversat de cinematografia asiatică după ce, în 2018, distincţia a ajuns la „Hoţii / Shoplifters“, al japonezului Hirokazu Kore-eda.
 
Marele premiu al Festivalului de la Cannes a fost decernat în 2019 filmului  „Atlantique”, de Matti Diop, realizatoarea franco-senegaleză fiind laureată la prima sa selecţie în festival. De altfel, potrivit the Guardian, Diop este prima regizoare de culoare care intră în competiţie la Cannes. Ea a devenit cunoscută în calitate de actriţă, prin rolul din ”35” Rhums de Claire Denis.
 
Premiul juriului a fost împărţit de „Les Miserables“ de Ladj Ly şi ”Bacarau”, de Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles.
 
Distincţia pentru cel mai bun regizor a mers la Fraţii Dardennes, pentru „Young Ahmed“, deşi criticii au fost reticenţi.
 
Emily Beecham, din „Little Joe”, regizat de Jessica Hausner, a luat premiul pentru cea mai bună actriţă, iar Antonio Banderas a fost premiat pentru prestaţia „Dolor y gloria”, de Pedro Almodovar.
 
Premiul pentru cel mai bun scenariu a a mers la Celina Sciamma, pentru „Portrait of a Lady on Fire”.
 
În cadrul ceremoniei de sâmbătă seară a mai fost premiat filmul „The Distance Between Us and the Sky”, al cineastului grec Vasilis Kekatos, care a obţinut titlul de cel mai bun scurtmetraj. Regizorul din Guatemala Cesar Diaz a primit Camera D'Or, pentru „Nuestras Madres“.
 
Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc între 14 şi 25 mai.