Vestitul artist Banksy, identitatea adevărată a căruia rămâne în continuare o enigmă, a surprins din nou cu o operă realizată în spiritul său obișnuit, cu umor, dar și cu un comentariu ușor cinic asupra problemelor sociale. Întrucât la începutul lunii mai a început Bienala Internațională de Artă de la Veneția, artistul șugubăț a hotărât să dea și el o vizită.

Revista de cultură și artă Juxtapoz scrie că Banksy și-a anunțat prezența în Veneția pe Instagram, publicând un filmuleț despre scurta sa expoziție neoficială pe străzile orașului.  

În trecut, Banksy a organizat intervenții similare și în alte mari orașe ale lumii. De exemplu, în 2013, în Parcul Central din New York a apărut într-o zi un vânzător ambulant care a afișat o serie de picturi cu cele mai cunoscute lucrări ale artistului, punându-le în vânzare contra unui preț foarte mic, de la 30 la 60 de dolari, în timp ce prețul lor adevărat se ridică până la milioane. Puțini au fost cei care au vrut să le cumpere, crezând că e vorba de niște copii neautentice. Abia a doua zi, Banksy a anunțat că acestea erau, într-adevăr, lucrări realizate chiar de el.

În Veneția, artistul s-a prezentat în aceeași cheie. Pentru că nu a fost niciodată invitat să participe în mod oficial la Bienală, acesta și-a organizat o participare neanunțată. Într-o dimineață, pe o stradă a orașului, un bătrânel a instalat un șasiu, peste care a atârnat o serie de nouă picturi care poartă titlul „Veneția în ulei”. Cele nouă picturi funcționează de fapt ca un puzzle, formând împreună un tablou unic reprezentând un vapor uriaș care blochează intrarea în oraș.

În ultimii ani, creșterea numărului navelor de croazieră a produs tensiuni între lucuitorii Veneției și companiile turistice. Anul trecut, autoritățile locale au supus votului o lege care reglementează intrarea navelor de croazieră în centrul istoric al Veneției, dar se preconizează că aceasta va începe să funcționeze doar peste patru ani. În același timp, îngrijorările cu privire la situația mediului și a problemelor ecologice din Veneția sunt din ce în ce mai mari.