Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se desfășoară la Chișinău și Iași

Poeţi, traducători și critici literari din Republica Moldova, Italia și România participă la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, care a fost deschisă astăzi cu o depunere de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală, urmată de un moment de evocare a scriitorului.
În perioada 14-15 mai, evenimentul va avea loc la Chişinău, iar pe 16-17 mai – la Iaşi, informează MOLDPRES.
Academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării, a menționat că acest festival vine cu niște surprize, care demonstrează că Grigore Vieru are o posteritate deosebită - este citit, este studiat, este iubit de către cei mari și de către cei mici, fiindcă el a fost poetul tuturor vârstelor - de la 8 ani, sau ceva mai devreme până la 80.
”La această ediție avem o surpriză deosebită – volumul de versuri ”Trandafirul singurătății” (”La rosa della Sollitudine”) de Grigore Vieru, care a apărut în limba italiană în traducerea lui Francesco Altieri, prezent la festival”, a mai spus academicianul Mihai Cimpoi.
La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, a amintit că ideea acestui festival a apărut în 2009, fiind lansată de Filomena și Daniel Corbu din Iași și care a fost susținută de el și de către președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova de atunci, academicianul Mihai Cimpoi.
”Grigore Vieru are o posteritate foarte frumoasă și plină. Posteritatea unui poet se măsoară prin prezența operei sale – prin traduceri, prin noi exegeze critice. În acești ani au apărut noi exegeze și mai multe traduceri pe diverse meridiane din opera lui Grigore Vieru”, a subliniat Valeriu Matei.
În context, scriitorul și editorul din Iași, Daniel Corbu, a afirmat că opera lui Grigore Vieru câștigă mereu teren și crește în timp, iar Călin Vieru, feciorul poetului, a constatat că acest festival prinde tărie ca un vin bun și se face din bine în mai bine. În același timp, scriitorul Nicolae Dabija a spus că Grigore Vieru a fost un simbol al rezistenței noastre, iar vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a afirmat că în ultimii ani i-a adresat poetului câteva scrisori postume, pe care le-a publicat în ”Revista Literară”.
Programul a continuat la Uniunea Scriitorilor, cu un colocviu cu genericul „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. În cadrul evenimentului au fost lansate cărțile: Grigore Vieru „Trandafirul Singurătății / „La rossa della Solitudine”, traducere de Francesco Altieri, „Grigore Vieru și mitul său plutitor” de Daniel Corbu, „Mișcarea în infinit a lui Grigore Veeru” de Paul Gorban, „Dincolo de tăcere/ Dell”altra parte del silenzio” de Mărioara Vișan ș.a. În aceeași zi, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a organizat un medalion literar-artistic „Poezia lui Grigore Vieru – judecătorul valoric suprem” și o expoziție de carte cu genericul „Grigore Vieru în constelația lirei”.
Prima zi se va încheia la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi cu un spectacol omagial, susţinut de artiștii Mihai Munteanu, Mihai Ciobanu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Cătălina Cărăuș, fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, colective artistice de la liceele „Prometeu-Prim”, „Socrate” și „Nicolae Sulac” din Chișinău.
Miercuri, 15 mai, la ora 10.00, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, destin înveșnicit în poezie”, organizat de Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”. La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.
În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.