Pe 27 martie, se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Concertul „Omul bun şi pomul copt”, care va avea loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici", deschide suita de manifestări dedicate acestei zile speciale.

Concertul „Omul bun şi pomul copt” este parte a unui proiect, dedicat zilei de 27 martie 1918, zi în care Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Astfel, după mai bine de un secol, mai mulţi artişti de pe ambele maluri ale Prutului vor cânta împreună.

„Să cântăm folclorul, folkul românesc şi alte genuri de muzică şi să ajungem în cât mai multe oraşe, reunindu-ne până la sfârşit într-o orchestră mare, comună, cu instrumentişti de pe ambele maluri”, a spus organizatoarea Ana Lucia Culev.

Proiectul cultural dedicat zilei de 27 martie cuprinde mai multe concerte. Nu vor lipsi cântecele renaşterii naţionale, rock-ul sau muzica simfonică.

„Vom asculta „Basarabia” de Mihai Dolgan, versuri Dumitru Matcovschi. În această primă parte va fi un omagiu adus deputaţilor din Sfatul Ţării, care au semnat actul unirii, patrioţilor noştri care au luptat pentru valorile naţionale în anii de Renaştere naţională, scriitorilor, oamenilor de cultură” a mai adăugat Ana Lucia Culev.

„Personal sunt foarte şi foarte emoţionat că are loc aşa un eveniment dedicat unei date foarte şi foarte importante în istoria noastră, în cultura noastră. Am mai multe lucrări care ţin de România, de Basarabia, de Moldova, eu personal colaborez cu artiştii din România”, a spus Marian Stârcea, directorul artistic al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

A fost organizat şi un flashmob, iar tinerii artişti au interpretat cântece româneşti.

La final organizatorii au împărţit mere trecătorilor şi i-au invitat la concert.

Concertul de debut, „Omu' bun si pomu' copt” va avea loc luni, 25 martie, la ora 19, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.