Tabloul "Floarea soarelui", de Vincent Van Gogh, vechi de 130 de ani, este într-o stare "stabilă, dar sensibilă", motiv pentru care va rămâne exclusiv în colecţia permanentă a muzeului dedicat celebrului pictor din Amsterdam, Olanda, potrivit Reuters.

Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii care au realizat o analiză a tabloului, pe care l-au supus unui proces de restaurare, vreme de şase săptămâni, scrie mediafax.ro. Celebrul tablou a fost realizat de maestrul olandez în sudul Franţei, în 1889.

"Baza şi straturile de vopsea sunt stabile, dar sensibile la vibraţii şi modificări de nivel al umidităţii aerului şi ale temperaturii", potrivit directorului Muzeului Van Gogh, Axel Ruger.

În afară de un proces de restaurare minor, experţii au reuşit să afle exact ce materiale a folosit Van Gogh, inclusiv rola exactă de pânză din care a fost tăiată baza lucrării.

Experţii mai spun că sunt siguri că Van Gogh s-a inspirat pentru această pictură de la una mai veche a sa, creată în vara anului 1888 şi care în prezent se află la National Gallery din Londra.

Tabloul va fi expus la Muzeul Van Gogh din Amsterdam din 22 februarie, sub o lumină mai blândă.

Pictorul postimpresionist olandez Vincent van Gogh (1853 - 1890) este una dintre cele mai influente figuri în istoria artei. El este unul dintre creatorii care au contribuit la dezvoltarea artei moderne, iar multe dintre tablourile sale au fost vândute la licitaţii pentru zeci de milioane de dolari.