O placă comemorativă în amintirea regizorului de cinema Victor Bucătaru a fost dezvelită astăzi pe fațada casei, unde artistul a locuit în ultimii ani de viață, informează MOLDPRES. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Valentin Vârtosu la inițiativa feciorului regretatului cineast, Sorin Bucătaru, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Uniunii Cineaștilor din R. Moldova și altor instituții. 

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu, a menționat că a avut ocazia să-l cunoască în mai multe ipostaze pe Victor Bucătaru, și ca cineast, și ca angajat al Studioului ”Telefilm-Chișinău”. 

”Ne bucurăm  foarte mult că a reușit să participe la Festivalul Internațional de Film Documentar ”Cronograf” și în calitate de membru, și de președinte al juriului, iar în ultimii ani a luat și Marele Premiu la secțiunea Cadru. A lăsat o arhivă foarte bogată despre evenimentele din perioada mișcării de eliberare și renaștere națională, precum și despre conflictul armat din stânga Nistrului din primăvara-vara anului 1992. Sculptorul Valentin Vârtosu a făcut o lucrare deosebită și sper că cei care vor trece pe aici, își vor aduce aminte de Victor Bucătaru”, a mai spus Virgil Mărgineanu. 

Prezent la eveniment, directorul Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi, a spus că Victor Bucătaru a fost un artist de mare talent.

”El era și regizor, și actor, și scenarist. A avut o școală foarte bună. Împreună cu feciorul său Sorin, a avut curajul să plece în război pe prima linie. În 1992, la Festivalul din Costinești a venit cu un film nou, direct de pe front, cu un automobil ciuruit de gloanțe”, a precizat Valeriu Jereghi. 

La rândul său, actorul Boris Bechet a afirmat că Victor Bucătaru era un bărbat adevărat și un regizor de succes.

”Soția lui, Nina Bucătaru era o femeie foarte puternică și datorită faptului că îl susținea întru totul, a avut succesul de care s-a bucurat. În ultimii ani Victor Bucătaru a fost preocupat mai mult de filmul documentar. El trebuia să facă mai multe filme de ficțiune, care s-ar fi bucurat de un mare succes,” a constatat Boris Bechet. 

Despre creația regretatului cineast au mai vorbit: Adriana Derevici, consultant superior în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, operatorul de cinema Veaceslav Dabija, colegul de școală al artistului, Adrian Tănase, Andrei Baștovoi, Ion Mărgineanu, Zinaida Timofti ș.a. 

Victor Bucătaru s-a născut la 25 decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. În 1971 a absolvit Facultatea de actorie și regie de teatru a Institutului de Arte ”Gavriil Musicescu” din Chișinău și în 1975 – Cursurile Superioare de Regie de la Moscova. A fost regizor al Studioului ”Telefilm-Chișinău” (1978-1991). În 1991, a fondat Studioul Independent de filme SINM. În același an, a fost ales președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova, funcție în care a activat până în 1993. A realizat circa 100 de reportaje despre mișcarea de eliberare și renaștere națională din R. Moldova și peste 50 de filme de ficțiune, documentare și muzicale. Victor Bucătaru s-a stins din viață la 12 august 2013.