Lingviștii de la Dicționarul Oxford au desemnat termenul ”toxic” drept cuvântul anului 2018. Decizia a fost luată după ce acest adjectiv a devenit “o etichetă pentru subiectele cele mai discutate ale anului”, de la dezbaterea despre Brexit, la ecologie sau masculinitate.

Definit strict ca „otrăvitor”, Oxford Dictionaries spune că din ultimele cercetări rezultă că termenul toxic a fost folosit „în acest an, mai mult ca niciodată pentru a descrie o gamă largă de lucruri, situații, preocupări și evenimente”, scrie CNN. Dicţionarul a indicat o creştere cu 45% a căutărilor acestui cuvânt pe site-ul său şi precizează că adjectivul a reuşit să capteze cel mai bine „etosul, spiritul sau preocupările” lui 2018 datorită „scopului” în care este folosit, scrie libertatea.ro.

„Toxic” a devansat alte expresii nominalizate precum „big dick energy” (încredere în sine) sau „gammon” (termen peiorativ, folosit în special în Marea Britanie, care se referă la persoane care se înroşesc la faţă când dezbat pătimaş subiecte politice), potrivit dicţionarului. Potrivit lingviștilor de la Oxford Dictionaries, mişcarea „Me Too” a adus „în prim-plan masculinitatea toxică”, în timp ce în politică „termenul a fost folosit în retorica, politicile, agenda liderilor şi guvernelor din lumea întreagă”.

”Cuvântul anului” desemnat de Oxford îşi propune „să reflecte anul care se apropie de final în domeniul lingvistic”.

În 2017, a fost desemnat ”youthquake”, care semnifică „schimbare importantă culturală, politică sau socială produsă de acţiunile sau influenţa tinerilor”.