La jumătate de an de la lansarea la Chișinău, în data de 27 aprilie, „Centenarul filmului românesc” revine în Republica Moldova cu ultimele două proiecţii. Pe 3 noiembrie, în incinta Casei Naţionale din orașul Nisporeni, începând cu ora 16.00, va fi proiectat filmul „Amintiri din copilărie”. Film în care joacă actrița originară din Nisporeni, Corina Constantinescu, în rolul „Mamei lui Nică”. Iar, pe 4 noiembrie, la ora 18.00, la Chișinău, în incinta cinematografului Odeon, proiectul se va încheia cu proiecția filmului „Osânda”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, film în care joacă actrița Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, transmite IPN.

Valentina Iusuphodjaev, PR manager în Republica Moldova al proiectului „Centenarul filmului românesc”, a menționat, într-o conferință de presă, că acest proiect a avut un impact deosebit, a dus filmul românesc în localitățile din țară. „Ne-am propus să prezentăm filme și în afara Chișinăului, în 15 localități din nordul și centrul Moldovei, deoarece în teritoriu este o situație dramatică. Acolo nu există cinematografe, acolo am văzut tineri care au urmărit pentru prima dată un film proiectat. Este trist să vezi adolescenți de 16-18 ani care mărturisesc că nu au fost niciodată la cinematograf”, a spus Valentina Iusuphodjaev.

Andrei Giurgia, managerul proiectului pentru România, a menționat că ideea de a organiza acest festival, a 100 de filme în 100 de localități, este foarte importantă. Filmele proiectate sunt pelicule care nu se văd oricând și oriunde. „Aceste filme nu le  vedem la televizor, deoarece aceste filme sunt alese din arhiva cinematografiei românești”, a spus Andrei Giurgia. În opinia sa, filmele au avut un impact deosebit asupra spectatorilor. „Am văzut atât în România, cât și în Moldova emoții pe chipul lor după vizionarea acestor filme. După proiecții, aceștia se apropiau de organizatori ca să întrebe detalii despre filme, despre actori, despre regizori”, a mai spus Andrei Giurgia.

Pentru actriţa Ioana Pavelescu aflarea la Chişinău este „o revenire acasă”, cu toate că e pentru prima dată în Basarabia. „Iubesc Basarabia, am trăit cu ea în suflet toată copilăria și viața mea, datorită poveștilor spuse de mama, care s-a născut la Nisporeni și a trăit cu dorul de Basarabia, toată viața ei. Mă simt fiică a Basarabiei. Și sunt mândră de asta. Iubesc Basarabia și plâng soarta care ne-a despărțit brutal și împotriva firii”, a mărturisit cu emoții actrița Ioana Pavelescu.

Actriţa Ileana Popovici, originară din Basarabia, a menţionat că, prin filmele aduse, proiectul „Centenarul Filmului Românesc” oferă posibilitatea de apropiere și de a ne cunoaște mai bine. „Prin aceste filme ne putem cunoaște istoria, cultura și astfel devenim mai apropiați. Prin aceste filme ne simțim alături, în sălile de spectacol, unde vă așteptăm cu drag și dor!”, a mai spus actrița.