Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat bucuros de faptul că tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității.

“Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Națională, la propunerea României și Republicii Moldova, tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității. A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc. Perpetuarea acestei tradiții este o datorie și o onoare pentru păstrătorii ei, de o parte și de cealaltă a Prutului, o bucurie și o mândrie pentru noi toți“, a scris Iohannis pe Facebook.

”În mod tradițional, covoarele de perete produse de comunitățile de țesători din România și din Republica Moldova au fost folosite pentru decorare, înmormântări, expoziții și ca parte a zestrei miresei. În prezent, ele sunt apreciate în principal ca opere de artă. O expresie a creativității, a identității și instrument de coeziune socială, această tradiție este transmisă în cadrul familiei și prin intermediul centrelor meșteșugărești”, argumentează UNESCO această includere în patrimoniu.