La 80 de ani de la naşterea lui Ion Vatamanu, la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", pe 14 şi 15 mai, se va derula spectacolul "Pasăre-Eu" - un spectacol de poezie, un spectacol-evocare, dedicat vieţii şi creaţiei lui Ion Vatamanu.

Spectacolul “Pasăre-Eu” transpune în universul poetic vatamanian, îmbinând recitalul de versuri, în interpretarea actorului Gheorghe Pietraru, cu muzica live cu o partitură vizuală, montată de regizoarea spectacolului, cineasta Leontina Vatamanu. Scenografia e semnată de Iurie Matei. Spectacolul este un proiect de teatru independent, produs de OWH Studio.

"Spectacolul Pasăre – Eu este conceput ca o compoziție estetică, în care se îmbină armonios elementele liricului: melodia versului, a muzicii, a imaginilor, având toate calitățile care să-i asigure longevitate. Este temeinic gândit, este o lucrare împlinită, este plin de grație, rafinament și noblețe sufletească. Asemenea creații teatrale sunt rare și trebuie prețuite", susţine Larisa Ungureanu, critic de teatru și film.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937, în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susţinut teza de doctor în chimie. Din 1973 şi până la sfârșitul vieţii, a deţinut funcţia de şef de laborator la Institutul de chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul chimiei analitice.

În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi a condus Comisia pentru Cultură şi Culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaştere naţională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu - „Glasul Naţiunii”), prima publicaţie în grafie latină din R. Moldova după 1944. A fost redactor-şef al revistei „Columna”.

Primele versuri le publică în anii studenţiei, propunând cititorului „un alt fel de poezie”: meditativă, pătrunsă de gând şi atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi”, urmată de culegerile „Monologuri”, „Liniştea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero” ş.a.

Ion Vatamanu este cunoscut şi ca autor de poeme de proporţii: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” şi "Basmaua".

A editat cărţile pentru copii „Aventurile lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum şi volumele de publicistică şi eseistică „Viaţa cuvântului” şi „A vedea cu inima”. De asemenea, Ion Vatamanu a tradus din Puşkin, Rainis, Ziedonis, Draci şi din mai mulţi poeţi americani, editând culegerea „Poezia americană”.

Ion Vatamanu s-a stins din viaţă la 9 august 1993. A fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” şi cu "Ordinul Republicii".

Detalii despre eveniment şi bilete pot fi găsite AICI.