Scriitoarea Leïla Slimani a câştigat premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie din literatura franceză, pentru volumul ”Chanson douce”, publicat de editura Gallimard, potrivit unor imagini transmise în direct, joi, pe contul de Facebook al cotidianului francez Le Figaro.

Scriitoarea franco-marocană Leïla Slimani a câştigat premiul Goncourt pe 2016 încă din primul tur de scrutin, cu 6 voturi dintr-un total de 10. 

Cei patru finalişti din acest an pentru premiul Goncourt au fost două femei şi doi bărbaţi - Leïla Slimani (”Chanson douce” – editura Gallimard), Catherine Cusset (L’autre qu’on adorait  - editura Gallimard) Régis Jauffret (”Cannibales” – editura Seuil) şi Gaël Faye (”Petit Pays – editura Grasset). Juriul Goncourt, prezidat în 2016 de Bernard Pivot, a inclus 10 membri.

În 2015, premiul Goncourt a fost atribuit scriitorului Mathias Enard, pentru romanul ”Boussole”, publicat de editura Actes Sud.

Prix Goncourt este un premiu literar care recompensează scriitori de limbă franceză, creat prin testament de Edmond de Goncourt, în 1892. Societatea literară Goncourt a fost oficial înfiinţată în 1902, iar primul premiu Goncourt a fost atribuit pe 21 decembrie 1903. Acest premiu anual este decernat la începutul lunii noiembrie de Academia Goncourt, după trei preselecţii succesive, care sunt anunţate în septembrie şi octombrie, dintre romanele publicate în Franţa în anul în curs. Prix Goncourt este cel mai vechi premiu literar francez şi, de asemenea, este considerat cel mai prestigios dintre trofeele de acest tip atribuite în Franţa.

Premiul Goncourt este atribuit în fiecare an în restaurantul Drouant din Paris.

sursa: News.ro